Sandanski1.com

Маските остават задължителни на закрито и през август Маските остават задължителни на закрито и през август

Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански! Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански!

Първо основно училище Първо основно училище "Св. Климент Охридски" ще има физкултурен салон

Синдикатите са против увеличаване на извънредния труд

15 Jul 2020 :: Sandanski1.com

Тристранката подкрепи промените в Кодекса на труда и санкциите за некоректни работодатели

Възможност за договаряне на браншово или колективно ниво до 300 часа извънреден труд за година дават предложените от МТСП промени в Кодекса на труда. В момента те може да са 150 часа годишно и така ще остане за сектори, в които синдикати и работодатели не са се договорили за промяна.

Със сумарното отчитане дневната продължителност на работното време може да надхвърля 8 часа и работната седмица да стане 56 часа, но това е допустимо само при непрекъсваем работен процес, категорични са синдикатите, които искат строго регламентиране на извънредния труд.

Предложенията за промени в Кодекса на труда, внесени от социалният министър, бяха обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според министър Деница Сачева предложението на МТСП за изчисляване на сумарното работно време е балансирано. Тя обяви, че е постигнато съгласие за разпростиране на КТД след съгласие от всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите.

След заседанието председателят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че социалните партньори са постигнали принципна подкрепа за проекта на МТСП. Социалните партньори подкрепиха предложението да бъде ограничена възможността за една и съща работа между един и същи работник и работодател да се сключва трудов договор за работа през определени дни в месеца.

Промените в КТ предвиждат и пo-виcoки caнкции зa рaбoтoдaтeлитe при cиcтeмни нaрушeния (наемане на работа без трудов договор, неплащане на заплати и пр.), като глобата може да стигне и 30 хил. лв. В промените се предлага намаляване на изискуемия стаж за отпуска от 8 на 4 месеца, но според бизнеса това е предпоставка за текучество.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041