Sandanski1.com

Маските остават задължителни на закрито и през август Маските остават задължителни на закрито и през август

Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански! Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански!

Първо основно училище Първо основно училище "Св. Климент Охридски" ще има физкултурен салон

Д-р Мария Стаевска: назад към природата, излезте от стерилния си начин на живот, това е апелът на алерголозите Д-р Мария Стаевска: назад към природата, излезте от стерилния си начин на живот!

22 Jul 2020 :: Sandanski1.com

Д-р Стаевска е доцент към Медицинския университет в София, лекар в Клиничния център по алергология на УМБАЛ „Александровска“

Д-р Мария Стаевска има две специалности - по клинична алергология и по вътрешни болести. Специализирала е имуногенетика в института “Пастьор” в Париж и медикаментозна алергия в Медицинския университет в Лодз, Полша. Преминала е обучение за преподаватели по алергология в Медицинския университет в Безансон, Франция, завършила е интензивен курс по клинична епидемиология и биостатистика в Медицинския университет във Варна.

- Годината е вододел между две летоброения - преди и след Covid-19, няма съмнения, нали? Как ще се промени алергологията, кои, според Вас, са новите предизвикателства?

- Инфекциозните заболявания са били бич за човечеството, те са убивали голяма част от населението на Земята. Справянето с епидемиите първоначално е било дори не толкова с медицински мерки, колкото с хигиенни намеси. Така успешно се локализира и минимализира влиянието на инфекциозните болести – поне на част от тях. Други се неутрализират чрез ваксинацията и хигиенен начин на живот. В по-ново време, известно е, доминират вече хроничните неинфекциозни заболявания – сърдечно-съдовите, онкологичните, болестите на обмяната (диабет, затлъстяване), както и алергични заболявания, включително и респираторните обструктивни заболявания, като ХОББ и астма.

В съвременния западен свят хората умират главно от тези болести, те са на първо място по смъртност. И сега, изведнъж, с пандемията, причинена от COVID-19, инфекциозната патология отново взе връх, става най-големият проблем на човечеството в момента.

Много бе коментирано, че социалната изолация е средновековна мярка, като в миналото, когато половината от градовете са били масово обезлюдявани от епидемии – чума, холера.

Когато чувам тази критика, питам: какво друго можем да направим? Хубавото е, че, няколко месеца - след началото на пандемията, ние знаем доста повече за този нов вирус.

Истината все пак е, че нямаме сигурен метод за лечение и превенция – нито лекарства, нито ваксини. Даваме си сметка, че въпреки извървения от човечеството път, нещата не са много различни.

Съвременният стерилен начин на живот ограничава контакта на имунната система с околната среда.

Микробиомът – съвкупността от всички микроби в нашето тяло, обеднява, защото е намален контактът ни с околната среда. Ние живеем в чисти жилища, без контакт с животни с растения, с пръстта, в която има изключително много полезни микроорганизми. Организмът ни обеднява, не обучава по правилния начин имунната си система и тя не се развива в правилната посока.

Това, което се чува и чете в медиите, е, че имунната ни система отслабва, не е точно, нещата не са еднолинейни. Трябва да си представим имунната система в 3D формат, като мрежа от взаимодействия. При алергиите имунната система не е слаба, тя е мощна, но изкривена, с неправилен имунен отговор към безобидни неща от околната среда. Препоръките за масова дезинфекция и стерилизация са в абсолютен сблъсък с тези съвременни тенденции.

Апелът на алерголозите бе: назад към природата, излезте от стерилния си начин на живот. Но няма как - в условията на пандемия, да бъде иначе! Ще стерилизираме средата, която обитаваме, докато не изработим имунитет към COVID-19.

Нямаме избор: искаме все още да забавим неумолимия ход на тази епидемия до момента, в който ще се изправим въоръжени срещу с нея, без съмнение тя завари човечеството неподготвено. И все пак… доста изследвания с хора за работеща ваксина срещу COVID-19, са стигнали вече до трета фаза, което е обнадеждаващо.

- Все повече хора са жертви на алергии, чиито честота и тежест са стряскащи, телата ни реагират все по-болезнено и на все повече субстанции. Атаките са повсеместни, неспирни, засягат всички възрасти. Не плащаме ли цената за безбройните удобства, които създадохме, за да улесним житието-битието си, уж?

Въпросът е много сложен. Стремежът към икономически растеж и увеличено потребление ражда тези странични ефекти. Спрете, казваха много екоорганизации, дайте въздух на планетата! COVID-19 успя да постигне точно това, извън нашата воля. Но виждате какво се случва, когато хората останат без доходи! Нещата са много сложни, не са толкова еднопосочни. Надежда дава все пак обстоятелството, че вече има мисъл за тези неща. Кой в, средата на XX век, е мислил за чистотата на въздуха?

Решаването на едни проблеми винаги води до други, не можем да вървим по един прав и нелъкатушещ път напред.

Човечеството вече има мисъл за екологията, има противопоставяне на икономическия ръст и затоплянето на планетата. Тревогата е дали ще сме достатъчно бързи в приложението на алтернативните зелени технологии, които да ни спасят.

Алергичните болести са малка последици от всичко това, те са следствие от изолирането на хората от околната среда, което в голяма степен е причина за развитие на болестите на имунната система.

Не можем да очакваме, че променяйки природата, няма да променим и вътрешния микробиом. Човек не може да се изолира от околния свят.

Пандемията ярко ни показа, че заради бурното икономическо развитие няма да останем незасегнати, независимо дали сме в Китай или в развития свят. Всичко е свързано, разклащането на един компонент се отразява на цялата система.
Много грешки се правят.

Ето, САЩ напуснаха СЗО. Има много голям хаос и липса на предсказуемост в развитието на цивилизацията. От нас зависи посоката, която ще изберем – конструктивна или деструктивна. Имам надежда, че човечеството ще избере по-екологично съобразен път на развитие.

Не можеш да живееш добре в един свят, ако всички около теб живеят зле.

- Твърди се, че около милион българи са антиваксъри. Какво ще им кажете?

- Много болна тема, тя е свързана с липсата на експертиза, с инфилтрирането на фалшиви влияния. Ваксинирането е едно от най-големите постижения на човечеството и на науката изобщо.

Това че не измират почти половината от децата, както е било в миналото, се дължи до голяма степен и на ваксинирането.

Когато успешно се справяте с проблем, считате че проблем просто няма, такава е човешката психология, често ставаме жертви на успеха си. А го няма, защото е решен. Същото е и с ваксините. Няма проблем, защо трябва да се ваксинираме?

Трудна е борбата с този феномен, трябва да стъпим на научна основа.

Напоследък се замислям много за смъртта на експертизата. Истината е, че не знам как и какво трябва да се направи истинските новини и експертно мнение да стигат до хората, а не мнението на всеки, който просто има мнение, необосновано от нищо.

Ние, хората, може би не сме най-добрата форма на интелект. Ние имаме много ирационални и емоционални решения. Не е невъзможно машините да са по-добрият интелект.

Част от ежедневната ми работа - с всеки пациент и което ми отнема изключително много много време и енергия, е го освободя от абсолютно фалшивите наслагвания, които е получил, след като е прочел хиляди мнения.

В съзнание му са изградени стереотипи – че лекарствата са вредни, че не трябва да бъдат лекувани с кортикостероиди и химически лекарства, че диети и добавките са панацея. Аз трябва да преборя всичко това, да се опитам да убедя, се лекуването с доказани неща е истинското, а не поднесените чрез форумите маркетингови подходи за „всичко натурално“. Трябва да се изучи психологията на антиваксърството. Нямам лесен отговор. Много сложно.

- Имате среща с много „религии“ тук…

- Да, пак стигаме до философския въпрос: за вярата и за разума. Има сектантско учение, подобно на онова, което твърди, че Земята е плоска. Част от общностите имат свои вярвания. Трудно се води диалог с хора, които не искат да приемат знания.

Интервю на Атанас Атанасов | naskoto@gmail.com
взето за списание "Мединфо"

Сайт на "Мединфо": medinfo
Facebook на "Мединфо": https://www.facebook.com/medinfo.bg/

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041