Sandanski1.com

Маските остават задължителни на закрито и през август Маските остават задължителни на закрито и през август

Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански! Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански!

Първо основно училище Първо основно училище "Св. Климент Охридски" ще има физкултурен салон

Очакват ръст на кандидатстващите за енергийни помощи за зимата

27 Jul 2020 :: Sandanski1.com

Границата на доходите за тези, които могат да получават енергийни помощи, се фиксира спрямо бюджета всяка година

Очаква се да се увеличи броят на хората, които ще кандидастват за енергийни помощи за зимния период, но държавата е обезпечила тази подкрепа, каза днес във Варна зам.-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Мая Василева.

Тя и зам.-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова са сред участниците в националната конференция "Заетост за всички", която започна днес в крайморския град.

Бизнес и самонаети подават само електронно документи за обезщетения

Границата на доходите за тези, които могат да получават енергийни помощи, се фиксира спрямо бюджета всяка година, допълни Василева.

По думите й сумата за тази година ще бъде 375 лева, като на този етап не се планира да бъдат внасяни корекции. Василева каза още, че въпреки кризата с Ковид-19 няма драстично увеличение на хората, които търсят подкрепа от АСП.

istock
istock

Най-новият момент за тази година е помощите за семействата на деца, които започват 8 клас, допълни Василева. По думите й дирекциите по места работят за популяризирането на тази подкрепа, всички формуляри за кандидастване вече са налице и започна приемът на заявления.

Топъл обяд до края на годината за близо 29 000 нуждаещи се

Василева припомни, че помощта ще се предоставя на два пъти - в началото на учебната година и в началото на втория срок, като условието е децата да посещават редовно училище. Тя уточни, че тази подкрепа е много важна, защото по информация на министерството на образованието най-много деца отпадат от системата именно в осми клас.

С новите промени в закона за хората с увреждания се създава квотният принцип за работодателите, които трябва да наемат хора с различен тип проблеми, допълни зам.-министър Стоименова.

По думите й на всеки 100 работници във фирма, два процента трябва да бъдат хора с увреждания. Стоименова допълни, че малките фирми в страната също са отворени към тази тема, въпреки че изискването за квотните назначения за тях не е застъпено толкова широко. По думите й сериозен интерес проявяват предприятия, свързани с производството на сувенири, с компютърния сектор, както и работещи в сферата на готварството, социалния патронаж, грижата за хора с увреждания.

Стоименова допълни, че акцент вече става дуалното обучение на хората с увреждания. Според нея идеята е те да бъдат професионално ориентирани и кариерно консултирани от съвсем млада възраст, за да се включват безпроблемно на пазара на труда.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041