Sandanski1.com

Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност? Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност?

Училищата ще станат канал за разпространение на COVID-19 към рисковите групи

Щрихи от портрета на Иван Вергов (Генерала) Щрихи от портрета на Иван Вергов (Генерала)

По закон грозданката не по-малко от 40 градуса

03 Sep 2020 :: Sandanski1.com

...

За винената ракия долната граница е 37,5 обемни процента, мастиката - 47
По закон гроздовата ракия трябва да е с минимално алкохолно съдържание от 40 градуса. Това предвижда одобрен от правителството проект на нов закон за виното и спиртните напитки, изготвен съвместно от 2 министерства - на земеделието и на икономиката.

Промяната му е свързана с необходимостта от изпълнение на препоръки от страна Европейската комисия (ЕК) по отношение на конкретни разпоредби, които водят до разминавания между действащото право на ЕС и прилагания закон в момента у нас.

Бъдещият нормативен документ регламентира и производството на традиционни спиртни напитки.

Това са продукти произвеждани по специална технология в места или региони, придали им специфични характеристики и свойства. Традиционни български спиртни напитки и продукти са винена, гроздова, джиброва и плодова ракия, ракия от плодови джибри, анасонова спиртна напитка „Мастика“, мента, винен, зърнен и плодов дестилат. Също така се регламентират изисквания към съдържанието на напитките. Например „винена ракия“ се означава винена дестилатна спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 обемни процента, като „гроздова ракия“ пък е тази с минимум 40 обемни процента. Мастиката също влиза в указанията на закона като за нея се предвижда минималното алкохолно съдържание да е 47 обемни процента.

Освен това в проектозакона се предлага съдържанието на калории във виното да бъде изписано на етикета. Новият закон предвижда още
забрана за влагане на добавки в напиткии използване на наименованието вино за продукти, за които не са използвани плодове. Причината е, че има производители на така наречените имитации, които разреждат специална смес, чрез която се получава вкуса на вино.

Също така се предвижда върху етикетите да се изписва конкретният район в който е произведена напитката. Това означава, че вече не може да се обозначават български вина като такива произведени в ЕС.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041