Sandanski1.com

Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност? Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност?

Училищата ще станат канал за разпространение на COVID-19 към рисковите групи

Щрихи от портрета на Иван Вергов (Генерала) Щрихи от портрета на Иван Вергов (Генерала)

Максимум по 300 лв. ще се дават за неприето в градина дете

04 Sep 2020 :: Sandanski1.com

Компенсацията ще се полага от 3-годишна възраст нагоре, а не от 4-годишна, каквато бе първоначалната идея. Освен това ще е под условие

По максимум 300 лв. месечно ще могат да получават родителите, чийто деца не са приети в детска градина. Компенсацията ще се дава от 3-годишна възраст нагоре, т.е. и за 4, 5 и 6-годишните. Освен това няма да е безусловна - тепърва в подзаконови актове ще се запишат условията, при които тя ще се получава, като най-вероятно един от критериите ще е детето да посещава частна детска градина. Това съобщи за "Сега" образователният министър Красимир Вълчев по повод промените в закона за предучилищното и училищното образование, приети вчера на второ четене в просветна комисия.

Първоначалната идея на управляващите бе пари да се дават деца над 4-годишна възраст. По предложение на депутати от ГЕРБ обаче вчера - 3-ти септември т.г. - е било прието компенсация да се изплаща и за 3-годишните. "Тази подкрепа не е социална, а е насочена към даването на образователни възможности на всяко дете. Тя ще се предоставя на деца от 3-годишна възраст до осигуряване на място в детска градина", е написала във фейсбук профила си шефът на просветната комисия Милена Дамянова. От него става ясно, че депутатите са дали срок от 3 месеца на министерството на образованието да изработи конкретен механизъм за тази подкрепа с участието на социалните партньори, общините, учители, директори, родители и министерството на финансите. Oчаква се първият дебат за уточняване на детайлите да бъде под домакинството на комисията.

Според приетото предложение на депутатите от ГЕРБ месечният размер на средствата за всяко дете ще се определя със заповед на министъра на образованието и няма да може да надвишава месечният размер на средствата от държавния бюджет за издръжка на дете в предучилищна възраст. За децата на 5-6 годишна възраст той е около 3600-3700 лв. на година, а за 3 и 4-годишните - около 3400 лв. на година. Месечно това означава по около 300 лв. за неприето дете. "Това обаче е максималната сума", уточнява просветният министър. По думите му условията и редът за предоставяне на средствата ще се определят с акт на МС, като сред тях ще са - детето да е кандидатствало в общинска детска градина и да не е прието там, както и да посещава частна детска градина.

За да се осъществи мярката, която би следвало да стартира от 2021 г., ще са нужни под 10 млн.лв., изчислява просветният министър. Още около 20 млн.лв. ще се планират за подпомагане на родителите при заплащане на таксите за храна в задължителното предучилищно образование. Общините ще са тези, които ще решават дали да освободят всички родители от тези такси, или това да е частична мярка. Причината е, че и сега те имат различни политики в това отношение, включително и такива, при които родителите не заплащат нищо. Около 18 млн.лв. ще струва поемането на веществената издръжка на децата на 4-годишна възраст, за които детската градина става задължителна от учебната 2023/24 г. Така през 2021 г. допълнително за предучилищното образование държавата трябва да даде между 40 и 50 лв. повече.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041