Sandanski1.com

Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност? Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност?

Училищата ще станат канал за разпространение на COVID-19 към рисковите групи

Щрихи от портрета на Иван Вергов (Генерала) Щрихи от портрета на Иван Вергов (Генерала)

Доц. Кунчев: Държавата ще плаща тестовете на контактните в градини и училища Доц. Кунчев: Държавата ще плаща тестовете на контактните в градини и училища

11 Sep 2020 :: Sandanski1.com

...

От началото на епидемията няма случай на отказ за изследване и човек да е бил глобен. Напротив, проблемът е да осигурим на всички желаещи тестване.

Ако говорим за дете в училище и има съмнения за коронавирус, то се изолира временно, така че да няма контакти. След това има изследвания като всеки пациент. Когато има съмнения за случай в организиран колектив (ясла, градина или училище), тестовете ще се плащат от държавата.

Това заяви Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В рубриката „Чети етикета“ той отговаря на зрителски въпроси относно пандемията от коронавируса и стъпките, които ще се следват през предстоящата учебна година.

По думите му в ситуация на динамично развиваща се епидемия фиксирането на определени цифри не е добър ход. Той изтъкна, че има разлика в училищата, децата, начинът на организация и по-добрият вариант е според ситуацията областните щабове да вземат решение.

Според него е по-удачно децата в училище да носят шлемове, защото не пречат на дишането и се свика по-лесно с тях.

Тестовете за коронавируса ще се поемат от държавата, когато става въпрос за зараза в колектив, посочи още главният държавен здравен инспектор. Ако има положително дете от клас, родителите няма да бъдат карантинирани, освен ако и тяхното дете не е с коронавирус, уточни експертът.

Ако зависи от мен КПП-та и затваряне няма да има. Трябва да има десетократно увеличение на заразените, за да се случи, подчерта доц. Кунчев.

България е на 19-то място от 31 страни в Европа по заболеваемост от коронавирус. Испания е водеща с 12 пъти повече от страната ни. Данните за смъртността и засегнатите медици у нас ме притесняват повече, коментира още той.

До края на седмицата ще предложим прагове, при които може да се затварят училища и областни градове. В ситуация на една епидемия, която се развива много динамично фиксирането зад определени цифри не е най-добрия подход. Има разлики между училищата и начинът на организация, има разлика между областите и то огромни. Заболеваемост в Благоевград, който в момента е водещ, и заболеваемост в Търговище се различават толкова много, все едно не става за една територия. Така че по-добрия вариант е според ситуацията областните щабове да вземат решения, а не да се фиксираме конкретни цифри, обясни още той.

По думите му няма да се глобяват хора, които не желаят да се изследват за коронавирус. Той уточни, че епидемиологът може да определи кои хора трябва да се изследват и да организира изследването за сметка на държавата. Нямаме до момента случай на човек, който е отказал да се изследва, напротив – има много хора, които желаят да се изследват, допълни той.

Недостиг на грипни ваксини има в целия свят, обясни Кунчев. Той добави, че препоръчва противгрипни ваксини на хората, особено за по-възрастните хора.

Никой не знае дали ще стигнат ваксините, защото досега нашата покриваемост на ваксини беше много ниска – между 3 и 5 %. Сега, това, което сме осигурили е много повече – 15-16 %. Но в тази ситуация интересът е много по-голям. Дали ще стигнат не мога да кажа. В момента дефицитът на това, което искат балканските страни, и това, което реално ще получат е един милион дози, така че недостиг на грипни ваксини има в целия свят, добави доц. Кунчев.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041