Sandanski1.com

Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност? Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност?

История на Ловно-рибарско дружество История на Ловно-рибарско дружество СОКОЛ1920, Сандански

Конспирация от пето поколение: как социалните мрежи превърнаха 5G в невидима заплаха Конспирация от пето поколение: как социалните мрежи превърнаха 5G в невидима заплаха

Експерти искат повече пари от акциза за цигари и алкохол да отиват за здраве

05 Oct 2020 :: Sandanski1.com

...

Ако 10% от акциза за цигари и алкохол бяха влезли в НЗОК през 2019 г., това щяха да са над 304,6 млн. лв. Ако в касата бяха влезли 10% от акцизите от тютюн, алкохол и горива, това щяха да са 544 млн. лв., пресмятат здравните икономисти от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

В момента за здраве отива 1% от акциза, а средствата се насочват към националните програми за ограничаване на употребата на тютюневи и свързани с тях изделия, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества.

Според експертите целевото заделяне за здравеопазване на 1%, 5% или 10% от постъпленията от тютюн и алкохол ще увеличи обществените средства в здравеопазването, което може да осигури стабилност на бюджета в тази сфера и по-добър достъп за пациентите във времена на икономическа рецесия. Затова ЕКИП предлага промяна в Закона за здравето, за да може тези пари да постъпват в бюджета на НЗОК.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041