Sandanski1.com

Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност? Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност?

История на Ловно-рибарско дружество История на Ловно-рибарско дружество СОКОЛ1920, Сандански

Конспирация от пето поколение: как социалните мрежи превърнаха 5G в невидима заплаха Конспирация от пето поколение: как социалните мрежи превърнаха 5G в невидима заплаха

Държавата ще позволи на личните лекари да дават направления за PCR тест

07 Oct 2020 :: Sandanski1.com

===

Общопрактикуващите лекари ще имат право по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, здравната каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи, за които имат съмнения, че са заразени с коронавирус. Това ще стане след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор, съобщава Министерството на здравеопазването след като от месеци някои лекари чрез медиите призовават за тази възможност.

"Целта е всички пациенти да имат достъп до по-ранна диагностика, което пък ще позволи хората, които имат нужда от болнично лечение, да го получават по-рано", обясни в интервю за "Дневник" главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той посочи, че личният лекар остава "вратата към системата" и в негови ръце ще е преценката - на базата на симптомите и състоянието на пациента, дали да използва възможностите за изследване за сметка на държавата, или да го остави за наблюдение. Цялото интервю с Ангел Кунчев гледайте тук.

До подписването на анекса в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Не се посочва обаче колко по-голям ще е броят. Правото си да назначават изследване ще запазят и след обявените сега промени.


Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коронавирусът (4160)
Решението е взето на среща между министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на лекарския съюз - д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзелов, шефа на здравната каса Петко Салчев, на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.


В рамките на срещата са дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки.

"На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система", посочва главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на срещата, цитиран от пресцентъра на министерството, след като тази сутрин бе отчетен рекорден брой новозаразени от началото на епидемията.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041