Sandanski1.com

Анкета: 66% от учителите искат мандатност на директорите

ВИДЕО. Димитрина Лалева, директор на Второ основно училище ВИДЕО. Димитрина Лалева, директор на II ОУ "Христо Смирненски": Амбицирана съм да подобря материалната ни база

ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в България Парите за фермерите: ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в БългарияРедакционни

България попари последната надежда на РС Македония за ЕС тази година България попари последната надежда на РС Македония за ЕС тази година

17 Dec 2020 :: Sandanski1.com

София потвърди ветото си за започване на присъединителни преговори със Скопие, но остана изненадана

България попари последната надежда на РС Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС до края на тази година. На вчерашния комитет на постоянните представители (КОРЕПЕР) тя отказа да вдигне ветото си за приемане на преговорна рамка.

Разочарованието в Скопие е огромно, защото отказът съвпада с 15-годишнината, откакто Македония е призната за страна кандидатка и откакто чака начало на преговори. На 17 декември 2005 г. тя бе първата от държавите в Западните Балкани, която заедно с Хърватия получи такъв статут. Но Хърватия е член на ЕС от 2013 г., докато Македония още не е започнала преговори.

"Правителството на Република Северна Македония и в този случай, по повод заключенията на Комитета на постоянните представители (COREPER) изразява своето разочарование, че ЕС не намери начин да вземе положително решение относно приемането на преговорната рамка, което би направило възможно провеждането на първата междуправителствена конференция между ЕС и Северна Македония до края на 2020 г. по време на германското председателство на ЕС", се казва в официално изявление, цитирано днес от БГНЕС.

"За съжаление, ветото на България беше потвърдено, с което не разрешава начало на преговорите на нашата страна с ЕС, въпреки че според всички доклади на европейските институции, ние изпълняваме всички критерии за приемане на преговорната рамка и за провеждане на първата междуправителствена конференция за започване на преговори", се казва още в съобщението.


"България и ЕС повтарят грешката по отношение на Северна Македония. Историческата грешка от 2019 г. сега е огромна геостратегическа грешка на ЕС. Излъгани бяха оправданите очаквания на нашите граждани, подхранвани от окуражаването от страна на ЕС и от държавите-членки. Разклатено е доверието на голяма част от гражданите на всички държави от Западните Балкани. Тази грешка е мотивация за още по-сериозно проникване на интересите на трети страни в сърцето на Европа", заявяват от македонското правителство.

"Исканията на България не са изненадващи, но тяхната упоритост по отношение на позиции, които нямат нищо общо със стратегически важния въпрос за разширяването на ЕС, няма да промени нашето мнение, че по въпросите на идентичността не се преговаря. Оставаме ангажирани с диалога със София и търсенето на взаимно приемливо решение. Имаме готовност да разясним, ако е необходимо, някои въпроси, но нашите позиции са известни и публично потвърдени: Ние сме македонци, които говорят македонски език. Македонската идентичност не се обсъжда и за нея не се преговаря." В позицията на правителството се заявява, че страната винаги ще се бори с речта на омразата.

"Провокациите не са в интерес на никого и трябва да поддържаме цивилизован и европейски диалог на всички нива. Нека не влизаме в полето на обиди, обвинения и реч на омразата, които няма да донесат нищо добро за никого, най-малко за македонския и българския народ. С още повече вяра, ангажираност и единство ще се посветим на изграждането на европейски стандарти у дома“, се казва в заключение в позицията на правителството на Северна Македония.

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041