Sandanski1.com

ДОПИТВАНЕ. Сандански: властта и ваксинирането. Неволна грешка или демонстрация на всепозволеност?

Пълна ревизия на община Сандански, която не само в областта на здравеопазването е наложила феодално управление

Съдов хирург с остра реакция по случая с ваксинираните в Сандански Съдов хирург с остра реакция по случая с ваксинираните в СанданскиРедакционни

Национално проучване за проследяване на придобития имунитет след Covid ваксина

28 Dec 2020 :: Sandanski1.com

...

До три месеца ще започне национално проучване за проследяване на придобития имунитет след ваксинирането срещу Covid-19. Това обявиха в Пловдив главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ректорът на :едицинския университет в града проф. Марияна Мурджева , която е и член на Националния ваксинационен щаб.

Проучването ще обхване над 1000 имунизирани от различни възрастови групи.

Според доц. Кунчев проучването е важно, защото ще се установи каква е ефективността на ваксините:

"Затова какъв имунитет изгражда, колко напрегнат е той и може ли да защитава хората, колко дълго ги защитава, еднакъв ли е при различните групи от хората - и по възрастов признак, и като пол, и евентуално като професионални ангажименти. Еднакво ли действа при хора здрави и хора с хронични заболявания".

Участниците в проучването ще бъдат изследвани на два и шест месеца, след една година и след две години, поясни проф. Мурджева:

"Изследването на имунния отговор след ваксинация всъщност означава да изследваме молекулите на имунната система, а това са антителата, и нейните специфични клетки, които могат да унищожат вируса".

Относно проследяването на нежелани реакции от ваксината срещу Covid-19 Ангел Кунчев обяви, че сигнали могат да се подават в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Засега ваксината показва много добър профил на безопасност, подчерта той, като допълни:

"Днес започва да работи и модулът за база данни за ваксинираните лица към портала за Covid-19, където от утре ще започнем да получаваме реалната бройка на всички обхванати, разбира се, с първа доза. Това е много важно да се знае. За нас завършена имунизация е тази, която е направена с двете дози".

���:

e-mail:

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041