Sandanski1.com

ДОКЛАД В КОНГРЕСА НА САЩ: Престъпни групи управляват България

Всеки трети медик в общинските болници – в пенсионна възраст

Четвърт от българите живеят под прага на бедносттаРедакционни

Масово ще тестват учители за КОВИД-19

13 Jan 2021 :: Sandanski1.com

...


Масово тестване на учители за КОВИД-19 започва от 25 януари в цялата страна с бързи антигенни изследвания. Целта е да се види каква е скритата заболеваемост сред преподавателите и на базата на резултатите ще се решава за евентуално връщане на всички ученици в клас. Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че става дума за частичното присъствено подновяване на обучението. Според него здравните власти са длъжници на учениците и студентите, тъй като продължителното дистанционно обучение има негативни последици. Обмисляла се промяна на мерките, но тя ще е най-рано от февруари.

Учениците от 5 до 12 клас ще останат на онлайн обучение до 31 януари, само практическите занятия и изпити ще могат да се провеждат присъствено.


На базата на резултатите ще се направи оценка дали и кога да се поднови частичното присъствено обучение в училище. Ангелов призна, че здравните власти са длъжници на учениците и студентите, тъй като продължителното дистанционно обучение ще има негативни последици.

Здравният министър обяви, че управляващите обмислят промяна на мерките, но това ще стане най-рано от началото на февруари. "Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование", каза Ангелов.

Втора седмица учениците от 1 до 4 клас учат в класните стаи, а тези от 5 до 12 клас ще останат на онлайн обучение до 31 януари. Само практическите занятия и изпити ще могат да се провеждат присъствено, бе решено ден по-рано на работно съвещание при премиера. Ще бъде подготвен списък с точните практически занимания, които по изключение ще са в класните стаи.

Заради дистанционното обучение учители отчитат пропуски в знанията и уменията на малките ученици, които вече ходят на училище. Според директора на столичното 51 СУ Александър Александров, който е и председател на сдружението на директорите в средното образование, дефицитите са основно в четенето и писането. При разказвателните предмети този проблем не бил съществен.

От края на следващата седмица ще започне и ваксинирането на обитателите на домовете за възрастни хора, което е втора фаза от Националния ваксинационен план, каза Ангелов. 21% от тях са изразили желание да бъдат ваксинирани - около 3 хил. души. Паралелно ще продължи ваксинацията на медиците на първа линия, стоматолозите и фармацевтите, които са включени в първата фаза.

Още от България

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041