Sandanski1.com

Анкета: 66% от учителите искат мандатност на директорите

ВИДЕО. Димитрина Лалева, директор на Второ основно училище ВИДЕО. Димитрина Лалева, директор на II ОУ "Христо Смирненски": Амбицирана съм да подобря материалната ни база

ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в България Парите за фермерите: ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в БългарияРедакционни

1/3 от ресторантьорския бизнес фалира и няма да се “върне в играта”

16 Jan 2021 :: Sandanski1.com

...

“Една трета от ресторантьорския бизнес фалира – това са 32 на сто, – те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите.”

Това заяви днес пред БНР Атанас Димитров – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване и че от организацията ще поискат допълнителна подкрепа.

Димитров бе категоричен, че продължаването на мерките до 31 януари е нанесло допълнителен удар и към момента компаниите, които се справят с положението, остават все по-малко.

Бизнесът очаква да започнат плащанията в помощ по оперативна програма “Конкурентоспособност”, през която ще получат като компенсация до 20% от оборотите си. Димитров и БАХРА обаче все нямат точна информация колко средства са получени по другите програми, колко са усвоени и от колко бенефициенти.

Организацията обаче има още две искания, които ще отправи до съответните власти. Първо – общинските администрации да направят всичко възможно да успокоят хората, че няма да събират такси сграда и смет. Тоест да заявяват категорично, че няма да искат плащане за нещо, което не е ползвано. По думите му това все още не е свършено.

Второ – кредитите.

“Същото е и с проблема с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години, и то след изтичане на пандемията.”

Третият голям проблем по думите на Димитров е персоналът. Наблюдава се сериозен отлив от професията, и то на хора, които са обучавани с години. Ако тенденцията се задълбочи, дори след края на пандемията, бизнесът ще изпитва сериозни трудности при намирането на служители за заведенията.

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041