Sandanski1.com

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

„Изправи се! Мутри вън!“ предлага комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ

ВМРО е първа политическа сила в община Сандански, сочат резултатите при 100% обработени протоколиРедакционни

Не се очаква удължаване на кредитната ваканция. Предоговаряйте старите, а не вземайте нови заеми, съветва Левон Хампарцумян

29 Mar 2021 :: Sandanski1.com

...

Не е необходимо трето удължаване на кредитната ваканция, каза финансистът Левон Хампарцумян пред БТВ. На 23 март изтече разсроченото плащане на кредити, въведено като мярка заради пандемията. Хампарцумян посъветва хората, които са взели кредит, да си говорят с финансовата институция, която го е предоставила. На следващия ден след като свърши мораториумът, банките започват да си търсят парите, категоричен е Хампарцумян. Според него предоговарянето е възможен вариант. Банките са взели необходимите мерки и не се очаква вълна от необслужвани кредити. Ще има увеличение, но чак бум на необслужвани кредити няма да има, смята Хампарцумян. "От тази гледна точка не може да очакваме някаква катастрофалност на всичко. Нямаме данни колко точно ще продължи, трябва да сме готови и за това. Клиентите и банките ще търсят вариантите, с които колелото на икономиката да се завърти и всеки да си намери новото или старото място", каза банкерът.

Най-добре е да се избегне тегленето на нови кредити, смята Хампарцумян. Това е вариант, но то е ядрената опция - след това може да стане по-лошо, коментира финансистът. Като цяло българите не са задлъжнели за разлика от англосаксонските народи. Възможно е лихвите да се увеличат. Рязкото повишаване на лихвите би довело до катастрофални нива на необслужваните кредити. Не трябва да има рязко повишаване на лихвите. Следващите 2-3 години няма да повишаваме лихвите. Всеки, който иска да вземе кредит, ще има допълнителна сигурност, каза Левон Хампарцумян.

Стимулите за развитие на икономиката са един финансов регулатор да намали лихвите с идея предприемчивите хора да вземат средства и да ги завъртят, обясни банкерът. До момента, в който клиентите биха се разбягали, може банките да увеличават таксите си, каза той. Ако стане много лошо, регулативният орган може да каже - "тая, тая такса няма да я вдигате", заяви финансистът. За отражението на пандемията върху финансите Хампарцумян обясни, че е трудно да се обобщава. Със сигурност икономиката е в спад, но има фирми и хора, които не са влизали в криза. В тежка криза са шивашката, транспортната индустрия. Ресторантьорите, които не бяха най-силните в плащане на данъци и осигуровки, сега са първи в редичката, каза с усмивка Левон Хампарцумян.

Запитан как през пандемичната 2020 г. 151 души са станали милионери, Хампарцумян заяви: "Едни могат, други не могат", като приписа тези думи на Мечо Пух. Според него това са хора, които имат добър бизнес, получили са наследство или са спечелили от лотария. Те не променят баланса в обществото. Неравенството расте. Има хора, чийто бизнес процъфтява и в лоша година, обясни Хампарцумян. Той смята, че България е готова за влизане от 1 януари 2024 г. в еврозоната.

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041