Sandanski1.com

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

„Изправи се! Мутри вън!“ предлага комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ

ВМРО е първа политическа сила в община Сандански, сочат резултатите при 100% обработени протоколиРедакционни

Избор на COVID ваксини ще има в края на април, твърдят здравните власти. Предпочитанието на голяма част от населението е за "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна"

30 Mar 2021 :: Sandanski1.com

...

Вкрая на април ще има свободен избор на ваксини, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в контекста на това, че за момента масово се предлага единствено ваксината на "Астра Зенека"/"Оксфорд" както на записалите се при личните лекари, така и на избралите час и място на ваксинация в електронния регистър.

Така предпочитанието на голяма част от населението за иРНК ваксини (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") остава на практика незадоволено по ненапълно ясни причини.

Кунчев обяви прогнозата си във вторник, когато пристигнаха 51 600 дози от ваксината "Модерна" и ден след като имаше доставка от 31 590 дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". Очакването за напредване с ваксинирането в страната е сред посочите аргументи и за разхлабването на ограниченията срещу разпространението на COVID-19 от и след 1 април.


От думите на Кунчев се разбра, че от последните две доставки едва ли ще бъдат насочени количества към ваксинационните пунктове, където се поставят инжекции на записалите се в електронния регистър, но пък се потвърди заявката, че от иРНК ваксините ще има за личните лекари и заявилите такова предпочитание при тях. Запитан обаче за количествата иРНК ваксини към общопрактикуващите медици, Кунчев отговори: "Това е въпрос на точна сметка, с която в момента не разполагам."

Досега заявките на здравните власти са били, че от април половината доставени препарати на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна" ще бъдат заделяни за личните лекари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коронавирусът (5887)
"Очакваните доставки за май пък са с 50% по-големи от тези през април", твърди още Кунчев, имайки предвид иРНК ваксините.


Достигането на иРНК ваксини за записалите се в електронни регистър е въпрос с много условности, от една страна, защото има неясноти в плана за приоритетните групи, а от друга страна, здравните власти твърдят, че все повече медици и преподаватели искат да се ваксинират. Така за тях се насочвали допълнителни количества.


Общо доставките на ваксини срещу COVID-19 директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов изброи така:

- 250 хил. дози от "Пфайзер"/"БиоНТех"
- 90 хил. дози от "Модерна"
- 300 хил. дози "Астра Зенека"
- около 40 хил. дози от "Янсен" в две доставки след средата на април.
Според Кирилов все още не е договорено окончателно дали България ще получи допълнително 155 хил. дози или повече от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". Те биха били по линия на договорка от средата на март на фармацевтичния производител с Европейския съюз за 10 млн. дози допълнително.

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041