Sandanski1.com

ВИДЕО. По острието на бръснача. Бързите кредити в #Сандански - кой, защо и колко си позволява да вземе ВИДЕО. По острието на бръснача. Бързите кредити в #Сандански - кой, защо и колко си позволява да вземе

ВИДЕО. Кирил Спаневиков: 1800 организирани ловци и риболовци от Сандански ще имат Ловен дом! ВИДЕО. Кирил Спаневиков: 1800 организирани ловци и риболовци от Сандански ще имат Ловен дом!

ВИДЕО. ОФК ВИДЕО. ОФК "#Вихрен", Сандански, след поредната "смяна на караула"

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

ВАЖНО! Детска градина „1 юни”, Сандански, родителска среща на 30 август

На юбилейното XXV-то издание на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански на сцената като водещ ще се завърне познатият и обичан Николай Николов

ПОС терминал във всяка държавна и общинска институция

Три момичета от Община Сандански ще се състезават на първия "Детски Пирин фолк"

Сандански: Езикова школа АКТИВ – БЕРБАТОВ ООД предлага безплатно обучение по немски език

Профилирана гимназия „Яне Сандански” ще получи допълнителни средства за стипендии

Графити с българското знаме ще има и Четвърто училище в Сандански

Черна гора ще глобява голи и пияни туристи с до 700 евро

ИЗБОРИ'15

ЛРД ЛРД "Сокол" 1920, Сандански, започна кампания за разселване на яребици и кеклици

ВИДЕО. Иван Митов разказва за за Планинска спасителна служба - отряд Сандански ВИДЕО. Иван Митов разказва за за Планинска спасителна служба - отряд Сандански

ЗПГ започна обучения чрез ваучери по Оперативна програма ЗПГ започна обучения чрез ваучери по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

Сандански: Учебен център Камелита стартира безплатни обучения по над 60 професии Сандански: Учебен център "Камелита" стартира безплатни обучения по над 60 професии

ЗПГ ЗПГ "Климент Тимирязев" - град Сандански, приключи проект "Заедно можем" на Дойранското езеро

Спортно училище обяви прием за учебната 2017-2018 година Спортно училище обяви прием за учебната 2017-2018 година

България ще строи суперскъп мост край Кресна България ще строи суперскъп мост край Кресна

20 Apr 2017 :: Sandanski1.com

Проектът ще струва близо 900 млн. лв., които евентуално ЕК ще отпусне

Супермост вместо супертунел ще се строи край Кресна. Това стана ясно вчера, след като Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви печелившия идеен проект за алтернативно трасе на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Избраният вариант минава също през защитени зони и ще струва по предварителни оценки малко над 730 млн. лв. без ДДС, или над 880 млн. лв. Така 24-те километра между Кресна и Крупник излизат поне 36.6 млн. лв. на километър.

Заложеният виадукт в южната част на трасето над река Влахинска е висок 110 м - повече от сегашния рекордьор "Бебреш" с неговите 102 м. Освен това се предвижда разстоянието между поддържащите колони да е 302 метра. Така той щял да бъде вторият в света по този показател. Според строители най-голямото подобно съоръжение в света с 305 м е в Китай, съобщи "Медиапул".

Сложното решение идва да замени 15-километровия тунел, който първоначално щеше да се строи по това трасе.

След като властта се отказа от дългата, скъпа и сложна тръба под земята, се премина към разработката на алтернативен вариант. За да получи обаче очакваното финансиране от Брюксел, България трябва да представи дългоочаквания проект заедно с оценка за въздействието върху околната среда.

Междувременно преди десетина дни след криминален скандал се провали и проектът за тунел "Железница", който трябва да се построи преди отсечката през дефилето също с пари от ЕС. Изнесена тръжна документация стана причина за прекратяване на процедурата, а кога и по какви правила ще бъде обявена нова, не е ясно.

При отварянето на проектите, предложени от кандидатствалите два проектантски екипа в обявения от АПИ конкурс за идеи, стана ясно, че печели "Пътпроект 2000", защото от дружеството предложили "иновативно решение". Това определение даде инж. Павел Диковски от браншовата камара "Пътища". Иновацията била именно предлаганият супермост.

И двата екипа са се опитали да намалят броя на съоръженията, които трябва да се изградят, тъй като те оскъпяват построяването на трасето като обем на инвестициите, коментираха експерти от АПИ.

Въпреки това тунелите и виадуктите са неизбежни поради сложността на терена през Кресненското дефиле, каза бившият главен архитект на София Петър Диков, който е председател на журито в ролята на шеф на Сдружение "Български форум за транспортна инфраструктура".

В спечелилия проект е предложено изграждането на общо 7 тунела - 5 по лявото платно от трасето и 2 при обхода на Кресна. Още в първоначалното задание се предвиждаше строеж на такъв обход с дължина от 5.4 км.

При строежа на новия път през дефилето обаче изобщо не става дума за пълноценна магистрала, а за два раздалечени на километри двулентови пътя с проектна максимална скорост в рамките на 80 - 90 км в час.

В края на миналата година АПИ и Камарата на строителите в България обявиха, че е постигнат консенсус със зелените активисти за вариант, при който в едната посока движението ще премине високо над дефилето, а в обратната - по съществуващото сега старо трасе. След това беше обявен конкурс за идеен проект.

И двата екипа са предложили приблизително еднаква цена. Според арх. Диков те били разработени на високо професионално ниво и за кратко време по тях може да се стигне до подготовката на следващия етап - технически проект и строителство. Вероятно пътната агенция и бъдещото правителство ще се опитат максимално да ускорят процедурите по безнадеждно забавения проект за магистрала "Струма".

Проблемът е, че се натрупа огромно закъснение, което поставя под съмнение възможността да успее да усвои финансирането по програма "Транспорт 2014-2020". Освен 880-те милиона лева за този участък 2.5-километровият тунел "Железница" ще струва 250 млн. лв. Така под съмнение са над 1 млрд. лв.

След избора на трасе, преди изобщо да се прави първа копка, трябва да има и екологична оценка, която отнема месеци. И двата предложени проекта преминават през стотици хектари защитени зони, отделно ще трябва да се правят и отчуждения. Ако не завършим магистрала "Струма" до края на 2022 г., България вероятно ще трябва да върне около 1.5 млрд. лева на ЕС, изчисли пред "Сега" арх. Петър Диков.

Освен това ще трябва да се върнат и вече усвоените пари от стария програмен период за построените участъци от магистралата.

segabg.com

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3