Sandanski1.com

ВИДЕО. Васко Попов - човекът, който спаси част от историята на Сандански ВИДЕО. Васко Попов - човекът, който спаси част от историята на Сандански

ВИДЕО. История. Сандански преди 44 години. Манифестация на 1 май 1974 г. ВИДЕО. История. Сандански преди 44 години. Манифестация на 1 май 1974 г.

За четвърта поредна година Спортно училище - Сандански, излъчи десетте си най-добри състезатели За четвърта поредна година Спортно училище - Сандански, излъчи десетте си най-добри състезатели

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Кметът на Община Сандански Кирил Котев дари на АГ-отделение при МБАЛ ЮГОЗАПАДНА БОЛНИЦА фетален монитор

Възстановка на сражението в село Голешово по случай 140 години от рождението на Яворов

Младежката организация на ВМРО - Сандански, направи дарение за Акушеро-гинекологичното отделение в болница ”Св. Врач”

Доброволната казарма ще дава предимство за държавна служба и ВУЗ

Планови прекъсвания на електрозахранването в Община Сандански до 26 януари

Млади и образовани учители са необходими на педагогическата система у нас

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Ремонт кипи в Мелник, майстори редят павета по изронената от дъждовете улица

ИЗБОРИ'15

ВИДЕО. Никол Филчева, от Сандански, за следването си в Германия ВИДЕО. Никол Филчева, от Сандански, за следването си в Германия

Ресторант Аджев. Риба & Барбекю организира на 19 януари, петък, от 19 часа, парти с DJ и българска музика Ресторант "Аджев. Риба & Барбекю" организира на 27 януари, събота, от 19 часа, парти с DJ и балканска кухня

ВИДЕО. Стоян Тренчев, от Сандански, за обучението си в Щутгарт ВИДЕО. Стоян Тренчев, от Сандански, за обучението си в Щутгарт

Конкурс Журналисти в училище от градове с до 100 000 жители Конкурс "Журналисти в училище" от градове с до 100 000 жители

В Сандански се продава парцел с площ 469 кв. м. В Сандански се продава парцел с площ 469 кв. м.

Униконсулт осъществи срещи с ученици от ПГ Униконсулт осъществи срещи с ученици от ПГ "Яне Сандански" и Земеделска професионална гимназия

Как да се защитим от рекет при ransomware атака Как да се защитим от рекет при ransomware атака (за да на загубим файловете си безвъзвратно)

13 May 2017 :: Sandanski1.com

WannaCry - мащабна хакерска атака порази над 70 страни, никой не е застрахован. Минималният откуп е 300 $

Глобалната хакерска атака WannaCry е безпрецедентна по мащаба си, обявиха от Европол, които започват комплексно международно разследване в опит да установят кои са замесените лица.

Устройства в почти сто страни бяха обект на удара, който използва мрежова уязвимост под Windows. Резултатът: файловете на засегнатия потребител се криптират, а хакерите поставят ултиматум за откуп срещу заплаха от унищожаване на данните.

Подобни атаки са често срещани срещу корпоративни клиенти, в случая - засегната беше и цялата Национална здравна система на Великобритания - но жертви на подобно изнудване могат да станат и индивидуални потребители.

Ето някои съвети как да се предпазите от този вид хакерски атаки.

1) Пазете копия на най-важните си файлове на външно устройство

Най-сериозните щети, които могат да възникнат при атака с ransomware, са свързани с евентуалната загуба на файлове - снимки, документи, лични данни и др.

За да не допускате да ви изнудват под заплаха от затриване на целия ви електронен архив, най-добре е да правите редовен back up на най-важните си файлове и да ги прехвърляте на алтернативно устройство, което не е свързано с основния ви компютър. Добре е информацията да се пази на външен харддиск, който не е свързан с интернет.

Дори да станете обект на хакерски удар, поне няма да загубите ценни документи.

2) Внимавайте с мейли, външни линкове и мобилни приложения

За да проработи схемата с изнудването, хакерите трябва да успеят да свалят зловредния софтуер върху системата на жертвата си. Той се използва за задействане на атаката и криптиране на файловете.

Най-често инсталирането на този софтуер се случва чрез мейли с подвеждащо съдържание, които ви приканват незабавно да свалите на сървъра си даден прикачен файл. Пробивът обаче може да дойде и през "рекламни" банери или външни линкове през съмнителни приложения, програми и сайтове.

Винаги трябва да подхождате с внимание, когато отваряте мейли от неизвестни податели. Никога не сваляйте мобилни приложения, които не са проверени от Google Play Store или App Store. Преди да инсталирате програма на компютъра си, проверявайте ревюта от други потребители.

3) Използвайте антивирусна програма

Звучи банално, но е факт: антивирусните програми могат да спрат свалянето на ransomware или да го открият, когато вече се е инсталирал на устройството ви. Повечето антивирусни програми сканират самите файлове, за да проверят дали не съдържат зловреден софтуер, преди да се инсталират в системата ви. Могат да блокират задействането на скрити инсталации при кликването на заразен линк или да прочистят устройството ви от вече наличните вируси.

4) Винаги инсталирайте ъпдейтите на операционната си система

Всички софтуерни компании публикуват редовни ъпдейти с цел да поправят уязвимостите и бъговете, използвани от хакери за пробив на чужди устройства. Затова е препоръчително да използвате само най-новите версии на програмите и операционните си системи, веднага щом са налични.

Заради WannaCry - сега Microsoft се принуди да предприеме стъпка, каквато не беше правена от 2014 г. насам. Компанията пусна системен ъпдейт за Windows XP, която не се поддържа вече три години.

5) Не плащайте откуп на хакерите

Жертвите на ransomware-атаки често са готови да платят сравнително малките суми на искания откуп, за да не изгубят безвъзвратно файловете си.

Това обаче не е препоръчителна практика - склонността да съдействате на престъпниците само ги насърчава да продължават с атаките си. Никой не дава гаранции, че наистина ще възстановят контрола ви върху данните.

Съществуват някои програми, които дават възможност за декриптиране на файлове, а ако имате back up на документите си, винаги можете да ги възстановите.

webcafe.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3