Sandanski1.com

ООН: Само 3.8 млн. ще са българите през 2100 г. ООН: Само 3.8 млн. ще са българите през 2100 г.

Из историята на Сандански. Учителската стачка през 2007 годинаВИДЕО. Из историята на Сандански. Учителската стачка през 2007 година

Държавната администрация хем расте, хем богатее Държавната администрация хем расте, хем богатее

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

40% от учителите ще излязат в пенсия в следващите 8 години

Винарска изба РУПЕЛ посрещна много гости от цяла България по случай дните на отворените врати на винарните в района

Преди да мислят за ЕС страните от Западните Балкани трябва да решат граничните си спорове, каза Юнкер

Лавина затрупа туристка в Пирин, край Синаница

Сесия на ОбС - Сандански. Дневен ред, 22 февруари

Социалните мрежи не спазват достатъчно правата на потребителите, смята ЕК

Община Сандански получи приз за най-добра СПА дестинация на 2017 година

5G технологията бе представена за първи път в България

ИЗБОРИ'15

Брейн Сторм Консулт откри офис в град Сандански, трети - след София и ВарнаВИДЕО. Брейн Сторм Консулт откри офис в град Сандански, трети - след София и Варна

ОБЯВА. Сандански, 17 февруари: Представяне на всички възможности, които ОБЯВА. Сандански, 17 февруари: Представяне на всички възможности, които "Инкубатор за знания" ще предлага за обучение

Продават се 3 апартамента (тризонет) в #Сандански 2 х 80 кв. м и 1 х 120 кв. м. Продават се 3 апартамента (тризонет) в Сандански 2 х 80 кв. м и 1 х 120 кв. м.

Бизнес форум СПОДЕЛИ УСПЕХА СИ С НАС! ще се състои в СанданскиБрейн Сторм Консулт открива собствен офис в град Сандански

Гикинска къща за гости е уникално място за отдих, само на 5 км от Сандански Гикинска къща за гости е уникално място за отдих, само на 5 км от Сандански

ВИДЕО. Никол Филчева, от Сандански, за следването си в Германия ВИДЕО. Никол Филчева, от Сандански, за следването си в Германия

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната

15 Jan 2018 :: Sandanski1.com

Около 3000-4000 са жалбите за неизплатени заплати, като сред тях има и колективни

По брой на жертви трафикът с цел трудова експлоатация в България е на второ място след сексуалната експлоатация, каза омбудсманът Мая Манолова при откриването на форум за трудовата експлоатация, организиран съвместно с Асоциация "Анимус".

Според нея най-сериозната причина за трудовата експлоатация е икономическото състояние, безработицата в по-слабо развитите региони в страната, ниското образование на част от населението. Манолова припомни, че по различни данни работещите бедни у нас са между 400 и 700 хиляди души.

По думите на омбудсмана престъпленията, свързани с трафик с цел експлоатация се разпознават трудно - средногодишно у нас около 20 са образуваните наказателни производства.

Тя припомни, че по данни на Международната организация по труда в световен мащаб жертвите на трудова експлоатация са 21 милиона души , а приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно в рамките на 3,5 милиарда евро по данни на Европол.

Мая Манолова обърна внимание на съвременните форми на трудова експлоатация като тежки нарушения на трудовите права - неизплащане на заплатите, проблемите с извънредния труд, с работното време, свързани със сумираното му отчитане, които довеждат до загуба на осемчасовия работен ден в някои отрасли. Работата при много тежки условия - студени цехове например, също са форма на трудова експлоатация, смята омбудсманът. Терминът трудова експлоатация се изпари както в законодателството, така и в говореното на институции, каза Манолова. Според нея на политиците не им е удобно да ползват този тежък термин и го заменят с елегантни форми като нарушения на трудовите права.

Директорът на Асоциация "Анимус" Надежда Стойчева отбеляза, че нарушаването на трудови права се счита за административно нарушение и за него фирмите търпят само административни наказания като глоби. Експертите се обединиха около тезата, че са необходими законодателни промени, за да бъдат наказвани работодателите за съвременните форми на трудова експлоатация.
Манолова отбеляза обаче, че такива промени стават трудно - една година пленарно време е отнело разрешаването на проблема с неизплатените заплати.

Около 3000-4000 са жалбите за неизплатени заплати, като сред тях има и колективни, каза омбудсманът в отговор на въпрос има ли точна статистика за това колко хора са жертва на трудова експлоатация в България. Това тежко нарушаване на трудови права е част от съвременните форми на експлоатация, има и други, каза Манолова.

Тя призова хората да подават жалби до институцията на омбудсмана.

В нашата правна уредба няма дефиниция на принудителен и задължителен труд, поради което правоприлагащите органи приемат, че трябва да има задължително заплаха или насилие, за да бъде един труд принудителен, каза прокурор Гергана Кюркчийска, административен ръководител и районен прокурор в РП - Оряхово.

Кюркчийска смята, че са задължителни нормативни промени, които да бъдат съобразени с европейските конвенции и дефинициите за принудителен труд.

Людмил Попов от сектор "Трафик на хора" - ГДБОП съобщи, че за миналата година има един доказан и осъден случай на трафик на хора с цел трудова експлоатация - в софийска област в животновъдството. Според нашите статистики на първо място е трафикът на хора с цел сексуална експлоатация, на второ място - просията , а на трето - трафикът с цел трудова експлоатация, допълни Попов.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3