Sandanski1.com

АУДИО. Проф. Стоян Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им АУДИО. Проф. Асен Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им

Винарска изба Винарска изба "Златен Рожен" нови вина от портфолиото си - квартета Family Reservе

Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+ Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

ВНИМАНИЕ! От детските колички, които са срещу Банята в Сандански, се хваща ток!

ВИДЕО. Аспарух Атанасов, санданчанинът, който стана републикански шампион по културизъм

Отпадащите ученици у нас намаляват за първи път от 6 г. насам

До 2030 г. българите ще са намалели с близо 1.5 млн.

Александър Манолев поема контрола на горивата

Борисов: Огромният натиск върху България сега идва от гръцката граница

По-високи данъци за стари коли и повече от едно жилище

Пиесата на Дарио Фо "Не всеки крадец е мошеник" ще бъде представена в Сандански

ИЗБОРИ'15

Туристическо дружество Туристическо дружество "Еделвайс", Сандански, отпразнува в събота своята 95-годишнина

Кметът на Сандански забрани събирането на финансови средства от родителите за нуждите на детски заведения в общината Кметът на Сандански забрани събирането на финансови средства от родителите за нуждите на детски заведения в общината

НАВКО 08 ЕООД - град Сандански, търси работници за изработка на трико НАВКО 08 ЕООД - град Сандански, търси работници за изработка на трико

ОБЯВА. Фирма от Сандански търси монтажници ОБЯВА. Фирма от Сандански търси монтажници

ОБЯВА. Ледър Уъркс ЕООД, град Сандански, търси работници за изработка на кожени изделия ОБЯВА. Ледър Уъркс ЕООД, град Сандански, търси работници за изработка на кожени изделия

Сандански. Ново! Поръчайте за вкъщи! Пиле на жар, пилешки бутчета и крилца на жар Сандански. Ново! Поръчайте за вкъщи! Пиле на жар, пилешки бутчета и крилца на жар

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната

15 Jan 2018 :: Sandanski1.com

Около 3000-4000 са жалбите за неизплатени заплати, като сред тях има и колективни

По брой на жертви трафикът с цел трудова експлоатация в България е на второ място след сексуалната експлоатация, каза омбудсманът Мая Манолова при откриването на форум за трудовата експлоатация, организиран съвместно с Асоциация "Анимус".

Според нея най-сериозната причина за трудовата експлоатация е икономическото състояние, безработицата в по-слабо развитите региони в страната, ниското образование на част от населението. Манолова припомни, че по различни данни работещите бедни у нас са между 400 и 700 хиляди души.

По думите на омбудсмана престъпленията, свързани с трафик с цел експлоатация се разпознават трудно - средногодишно у нас около 20 са образуваните наказателни производства.

Тя припомни, че по данни на Международната организация по труда в световен мащаб жертвите на трудова експлоатация са 21 милиона души , а приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно в рамките на 3,5 милиарда евро по данни на Европол.

Мая Манолова обърна внимание на съвременните форми на трудова експлоатация като тежки нарушения на трудовите права - неизплащане на заплатите, проблемите с извънредния труд, с работното време, свързани със сумираното му отчитане, които довеждат до загуба на осемчасовия работен ден в някои отрасли. Работата при много тежки условия - студени цехове например, също са форма на трудова експлоатация, смята омбудсманът. Терминът трудова експлоатация се изпари както в законодателството, така и в говореното на институции, каза Манолова. Според нея на политиците не им е удобно да ползват този тежък термин и го заменят с елегантни форми като нарушения на трудовите права.

Директорът на Асоциация "Анимус" Надежда Стойчева отбеляза, че нарушаването на трудови права се счита за административно нарушение и за него фирмите търпят само административни наказания като глоби. Експертите се обединиха около тезата, че са необходими законодателни промени, за да бъдат наказвани работодателите за съвременните форми на трудова експлоатация.
Манолова отбеляза обаче, че такива промени стават трудно - една година пленарно време е отнело разрешаването на проблема с неизплатените заплати.

Около 3000-4000 са жалбите за неизплатени заплати, като сред тях има и колективни, каза омбудсманът в отговор на въпрос има ли точна статистика за това колко хора са жертва на трудова експлоатация в България. Това тежко нарушаване на трудови права е част от съвременните форми на експлоатация, има и други, каза Манолова.

Тя призова хората да подават жалби до институцията на омбудсмана.

В нашата правна уредба няма дефиниция на принудителен и задължителен труд, поради което правоприлагащите органи приемат, че трябва да има задължително заплаха или насилие, за да бъде един труд принудителен, каза прокурор Гергана Кюркчийска, административен ръководител и районен прокурор в РП - Оряхово.

Кюркчийска смята, че са задължителни нормативни промени, които да бъдат съобразени с европейските конвенции и дефинициите за принудителен труд.

Людмил Попов от сектор "Трафик на хора" - ГДБОП съобщи, че за миналата година има един доказан и осъден случай на трафик на хора с цел трудова експлоатация - в софийска област в животновъдството. Според нашите статистики на първо място е трафикът на хора с цел сексуална експлоатация, на второ място - просията , а на трето - трафикът с цел трудова експлоатация, допълни Попов.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3