Sandanski1.com

ВИДЕО. 14 са вече животните в зоокъта към парк "Свети Врач" - град Сандански

http://sandanski1.com/news/data/upimages/jobs/m_manolov12.jpg Мая Манолова ще има приемни в 9 благоевградски общини, включително и Сандански

Фестивал на военни оркестри в град Сандански Фестивал на военни оркестри в град Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Miss & Mr. Grand Sea World 2019 в Сандански

Д-р Илия Тонев бе преизбран за управител на МБАЛ „Югозападна болница“

Сесия на ОбС - Сандански, 27 юни, дневен ред

Глоба 160 лв. за всеки гражданин, който откаже да бъде преброен

Извънредна сесия на ОбС - Сандански, дневен ред

До 15 000 евро от ЕС за малките стопанства

Бюрокрацията принуждава родителите да се справят сами с лечението на децата си

Поскъпването на жилищата в България е над средното за ЕС

ИЗБОРИ'15

Собственик на хотел Собственик на хотел "Вила Синтика" към ЧЕЗ: Вие сте крадци, изнудвачи и хора с нисък морал

НОВО в град Сандански! Вече работи автомивка НОВО в град Сандански! Вече работи автомивка "Рибката"!

Профилирана гимназия Профилирана гимназия "Яне Сандански" обяви прием за учебната 2019-2020 година

Кандидатът за евродепутат от листата на ВМРО Ангел Джамбазки включи град Сандански в предизборната си обиколка ВИДЕО. Кандидатът за евродепутат от листата на ВМРО Ангел Джамбазки включи град Сандански в предизборната си обиколка

Заключителна пресконференция по проект за енергийна ефективност на група частни жилищни сгради в Община Сандански Заключителна пресконференция по проект за енергийна ефективност на група частни жилищни сгради в Община Сандански

Спортно училище - град Сандански, обяви прием за учебната 2019-2020 година Спортно училище - град Сандански, обяви прием за учебната 2019-2020 година

Ретроспективна изложба на художника Кирил Божкилов, посветена на неговата 70-годишнина и половин вековна творческа дейнос

21 May 2019 :: Sandanski1.com

Юбилярът бе приветстван и награден с плакет от кмета Кирил Котев, известните карикатуристи Георги Чалъков и Иван Кутузов - Кути, Илияна ТошеваТекст за Кирил Божкилов, написан от Илияна Тошева: "В навечерието на деня на българската писменост и култура една ретроспективна изложба на един от най-емблематичните художници на Сандански Кирил Божкилов.
Когато отвориш дървената порта на ателието , те лъха онзи чист примитивизъм, неподправен, искрен , саркастичен, понякога убийствено уличаващ.
Суровите тонове в картините те грабват, някак неочаквано и те запращат в детския, весел искрен свят, от който не ти се тръгва. И се чудиш в този сериозен, зрял мъж, къде се крие нежната душа на детето..., докато не те удари някое натурално здрависване и тежката ръка на художника се стовари върху рамото ти. После те погледне с насмешливите си малки очи над очилата и виждаш онези искри, които оживяват картините му.
Да говоря за неизброимите успехи на Киро, както всички го наричаме би било банално. Защото художника не се съизмерва с успехите си, а с това което е оставил в сърцата и душите на хората и е докоснал с изкуството си онези , които са го видяли и обикнали.
Свикнали сме , когато говорим за един художник , да изтъкваме участията му в изложби, пленери, за неговите награди, и многобройните картини в частни колекции у нас и чужбина. Е всичко това и при Божкилов го има. Но за богатите прояви изпълнили творческия му път всички знаем, а онези които не са чули, ще прочетат в проспекта съпровождащ изложбата, защото , както той сам се изразява, е работохолик. Това не изненадва никой който го познава.
От онези далечни дни в сумрачното ателие на “ЗанКооп”(Занаятчийска Кооперация- пояснявам за по-младите) с плаката на Че, рошавите четки със свински косъм, някой и друг изтъркан лозунг, препълнения с угарки пепелник, изминаха доста години, но той неизменно приведен с цигара в уста , надвесил се преди над карикатурите, сега по- често над картините, не престава да твори. Наивизма в картините му избистря онзи жив селски бит, присъщият на чистите хора неподправен хумор, глуповатата андрешковска хитрост, доловил в селската кръчма, сред чаршията, на нивата.
Забелязвате ли в тези малки фигурки силата на българина? То е защото автора здраво е вплел в себе си корените на предците си преживяли нелеката съдба на емигранти, прокудени от родните земи. Ето за това в картините на Божкилов се долавя горчивия привкус присъщ на народа ни, в най-тежките моменти да се надсмива на неволята си.
Има критици, които ще кажат тежката си дума за творчеството на всеки художник. Но времето е най-големия критик. Ако те помнят, ако си забелязан, ако името ти остане, тогава си дал сърцето си на другите, със слово , картини, музика.
Това мисля е най-добрият дар, който би си пожелал всеки, защото точно това са искали Светите братя Кирил и Методий, да ни оставят словото,за да творим.
Кирил на персийски ще рече Слънце. Пожелавам ви слънцето което струи от картините на Кирил Божкилов да ни събужда за много години напред, защото няма къща, в която да няма негова , макар и малка , картина.
Да му пожелаем още толкова години да твори и радва почитателите си, най-вече онези малки чисти създания, които стоят пред картините му дълго, дълго , сякаш четат книжка.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3