Sandanski1.com

Фондация Фондация "Димитър Талев" инициира кампания за набиране на средства за закупуване на къщата на Димитър Талев в град Прилеп

Мнение: Сандански има много високо качество на живот Мнение: Сандански има много високо качество на живот

Какво направиха от град Сандански комунистите Какво направиха от град Сандански комунистите

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Депутати и строители обмислят връщането на Трудови войски

Йордан Цонев: Ако опозицията гласува единно, правителството пада

Рязането на лентата за „Струма” се отлага

Хиляди хора с увреждания останаха без право на личен асистент

Държавата ще налее 1 млрд. лв. в новия ВиК холдинг

25% от болничните по празници са при бюджетните служители

Евросредствата от „Струма“ ще се пренасочат за строежа на „Европа“

Компютърен вирус ни атакува от името на КАТ

ИЗБОРИ'15

ДОПИТВАНЕ №2. Град Сандански: за силата на местния дух и усещането за солидарност, обща цел и идентичност, Вашата оценка...

Всеки седми българин не дава пари за здравеВсеки седми българин не дава пари за здраве

ДОПИТВАНЕ. КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ В ГРАД САНДАНСКИ. ОБЩА ОЦЕНКА

Коледният благотворителен бал на Ротари клуб Сандански събра 21 000 лева Коледният благотворителен бал на Ротари клуб Сандански събра 21 000 лева

Близо половината фирми ще увеличават заплатите през 2020 г. Близо половината фирми ще увеличават заплатите през 2020 г.

Българите са получили от чужбина 1,176 млрд. евро, а са пратили 21 млн. евро Българите са получили от чужбина 1,176 млрд. евро, а са пратили 21 млн. евро

Цената на шофьорските курсове неизбежно ще се увеличи

12 Jul 2019 :: Sandanski1.com

...

Цената на шофьорските курсове ще се увеличи. Не може да се каже категорично с колко, нека не се спекулира. Но няма как да се увеличи броят на часовете за кормуване и да се запази цената. Това казаха на пресконференция в петък автомобилни инспектори, предаде БГНЕС.

Няколко сдружения застават зад идеята на Министерството на образованието и науката да се увеличи броят на часовете за практическа подготовка на шофьори и да се намали теоретичната подготовка.

Според Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка (СПАМП), Националния автоинструкторски съюз (НАИС), Българската асоциация на пострадали при катастрофи (БАПК) и Българско обединение на шофьорите промените, за които настоява държавата в подготовката на кандидат-шофьори, ще подобрят обучението и качеството.

Статистиката показва, че 20% от всички пътно-транспортни произшествия са направени от шофьори със стаж зад волана под 2 години. „Това показва, че нещо в обучението куца“, категорични са браншовите сдружения. За необходимостта от промяна те цитират и данни на МВР, според които в анкета 96% от водачите са признали, че инцидентите стават по тяхна вина.

За миналата година черната статистика регистрира над 600 загинали и 8000 ранени. От началото на 2019 г. до момента 272-ма души са загубили живота си на пътя.

Според инструктурите проблемът не е толкова в таксите, защото, който иска, и на по-висока цена ще изкара шофьорските курсове. Не е нужно всеки да има шофьорска книжка, това е придобивка, който има възможност - ще я изкара, който няма - ще си търси други начини за придвижване, казват те.

Красимир Георгиев от АКАБ смята, че сегашните 31 часа за кормуване не са достатъчни. „Във фокусници да се превърнат инструктурите, при тази лудница с коли, няма как да подготвят кандидат-водачите. При сегашната ситуация е невъзможно да се прави обучение в трафик, на магистрала или за нощно кормуване - просто часовете не достигат. Затова инструкторите са принудени „да въртят на 5 кръстовища, докато курсистите зациклят и не правят грешки”.

Владимир Тодоров от БАПК допълва, че качеството на обучението ще се подобри и с нова система, която ще замени старите и неефективни хартиени картони. Тя ще записва в реално време началото на обучението и няма да се манипулира броят на часовете. „Когато са 42 часа, значи са толкова, всичко ще се записва и ще има следа“, убеден е Тодоров.

Йонко Иванов от СПАМП заяви, че по темата безопасност няма да се правят повече компромиси. Оттук нататък няма вече да се спекулира с допълнителните часове и от тях фирмите да печелят. „Ако ученикът иска допълнителни часове, ще трябва да попълни декларация. Според новите идеи допълнителни 4 часа ще са за извънградско шофиране. Ще настояваме от АПИ да направят специална карта на пътищата с най-много катастрофи. Парадоксално е, че курсистите в Русенска област не са стигали до Бяла, където участъкът непрекъснато взима жертви“, обясни Иванов.

Няма да лъжем обществото - не може да се увеличава обемът на една услуга и да няма поскъпване. По принцип е възможно, но ще бъде за сметка на качеството. По-важното е в момента, че държавните институции имат желанието и куража да реформират тази така важна област. Смятам, че никой нямаше така да скача срещу обучението на курса, ако се бяхме съгласили да изкупим тренажорите на един фактор от Института за пътна безопасност, които предлага. Те обаче имат нулев процент към обучението, категоричен е Стефан Малковски от НАИС.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3