Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Опашката за влизане в Гърция - след отбивката за Петрич

По 1000 души се регистрират в бюрата по труда всеки ден

На територията на община Сандански са регистрирани три лица с COVID – 19

Образователната комисия подкрепи задължителна предучилищна за 4-годишните

Вдигат цената на тока, парно и газ поевтиняват

Манолова: Борисов изпусна кормилото и на здравната криза, и на епидемията от безработицата

186 свободни работни места са обявени тази седмица в община Сандански

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов бе избран за председател на Сдружението на Югозападните общини

ИЗБОРИ'15

ВАЖНО за СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ!!!, Профилирана Гимназия ВАЖНО!!! Профилирана Гимназия "Яне Сандански", прием 2020/2021

Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански

ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година

Щастливото събитие - повторното пускане на Синята зона в град Сандански, предстои в понеделник, 11 май. Честито, дерзайте!

Емоционалната интелигентност или как да управляваме емоциите - собствените и на другите

За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците

Задава се масовизация на аутопсиитеЗадава се масовизация на аутопсиите

02 Dec 2019 :: Sandanski1.com

Извършването на 10 000 аутопсии ще взриви екологична бомба. Къде отиват отпадните води от залата за аутопсии? Отиват в битовата канализация

Преди няколко дни бе обнародвана новата наредба за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти. Тя идва да замени старата наредба за акредитация.

Както е в старата наредба ще има централна комисия, която ще решава коя болница отговаря и коя не на изискванията. Ще има и експерти групи, които ще извършват проверка на болниците на място. Както и преди, разходите на проверяващите ще се плащат от болниците.

Едно от новите изисквания обаче, не може да не ви прави впечатление – за да получи лиценз, болницата трябва да е извършила аутопсии на поне 50% от починалите в отделението (по чиято специалност ще се назначат специализанти) болни.

В момента у нас се извършва аутопсия на не повече от 5% от починалите в болниците пациенти. Дори неколцината най-активни сред патоанатомите, не надхвърлят 10-12%.

Това е така, защото по правило близките не дават съгласие за аутопсия и защото процедурата и оборудването струват пари, които никой не плаща.
Миналата година в болниците са починали малко над 27 000 пациенти. Предполагаме, че от тях поне 20 000 са починали в болници, които наемат специализанти. Ако се спазва изискването на наредбата трябва да очакваме 10 000 аутопсии през следващата година. Това е поне 3-4 пъти повече, отколкото са в момента.

Това едва ли ще се случи, защото няма никакво основание да се предполага, че близките на починалите ще започнат внезапно да искат извършване на аутопсия.

Ако болниците не изпълнят изискването, няма да могат да получат лиценз за обучение на специализанти, а ако не се лицензират, край на специализацията.

Е, изход винаги може да се намери. Ето една идея.

Болницата се лицензира за база за специализация по всички специалности, с изключение на например на патоанатомия. За тази специалност така или иначе няма много кандидати. Пишете в документите на всички починали, че смъртта им е настъпила в отделението по патоанатомия.

Алтернативно може да ги пишете в клиничната лаборатория, микробиологията или рентгена. Всички други отделения ще имат 0 починали. Броят на аутопсиите в тях ще е нула, но няма проблем, защото 50% от нула си е нула.

Не ни разбирайте погрешно. Ние не сме против да се правят аутопсии. Те са важни, както за обучението на младите, така и за развитието на медицината. Да се слагат такива проценти обаче ни изглежда малко, как да се изразим по-меко, а бе глупаво.

Кой ли му натресе на министър Ананиев тия 50%? Ще да е някой дето не е помирисвали аутопсионна зала или е виждал в сериала „От престъплението Маями”.

Само, че нашите аутопсионни зали нямат нищо общо с тези от телевизията. Броят на патолозите в страната е два пъти по-малък от броя на болниците. С изключения, които могат да се преброят на пръстите на ръцете, залите за аутопсии са в окаяно състояние, а част от инструментите са от близката железария.

Много ни е интересно да разберем, дали министър Ананиев е наясно с ресурсите, необходими за извършване на аутопсии - човешки, материални, финансови и време, за извършване на аутопсии на 50% от починалите в лечебните заведения?

Ако съдим по мотивите на наредбата, няма ни най-малка представа. А законът го задължава, когато приема такива наредби да пресметне предварително колко ще струва и как това ще се отрази на дейността на лечебните заведения.
Накрая, но не по важност.

Извършването на 10 000 аутопсии ще взриви екологична бомба. Къде отиват отпадните води от залата за аутопсии? Отиват в битовата канализация.

Колко от болниците имат собствена пречиствателна станция или събират отпадните води в контейнери? Да попитаме Кирил Ананиев и Нено Димов. Не ни отговаряйте, въпросът е реторичен.

Студентите по медицина знаят сентенцията, която изписват пред залите за дисекция: "Hic mortui vivos docent!". Означава, „Тук мъртвите учат живите”.

Като гледаме тази нова наредба изглежда на нищо не са ни научили. Ни мъртвите, ни живите.

ПРАВО И ЗДРАВЕ

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3