Sandanski1.com

Общественият съвет по спорт има днес среща с кмета Атанас Стоянов и председателя на ПК по спорт при ОбС Кирил Ханджийски

Πoвeчe пapи в Eвpoпa тeĸaт oт Изтoĸ нa Зaпaд, a нe oбpaтнo Πoвeчe пapи в Eвpoпa тeĸaт oт Изтoĸ нa Зaпaд, a нe oбpaтнo. Koxeзиoннaтa пoлитиĸa нa EC нe e блaгoтвopитeлнocт

Имоти в Сандански купуват основно българи. Цел - за собствено ползване. Цените и пазарът стагнират Имоти в Сандански купуват основно българи. Цел - за собствено ползване. Цените и пазарът стагнират

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

ВИДЕО. От историята на град Сандански. 20-27 април 1975 година, откриване на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца, Летен театър.

Общественият съвет по спорт има днес среща с кмета на общината Атанас Стоянов и председателя на Постоянната комисия за младежта и спорта при ОбС Кирил Ханджийски

Близо 400 деца се очаква да се включат в инициативата на Археологически музей - Сандански, "Коледа в музея"

Затвор и глоба до 5 хил. лв. за фирми, горящи отпадъци, предлага ГЕРБ

БМВ го претстави новиот модел за Балканци: Не се отвараат прозорите додека радиото е пуштено *

С 1 г. закъснение ГЕРБ предложи затвор за горене на отпадъци

По света студентите са лидери на обществената промяна, у нас се търкалят пияни в Банско*

Американците спъвали развитието на Антъни Иванов и Любомир Епитропов

ИЗБОРИ'15

Къща с 5 апартамента в груб строеж (общата им площ е 300 кв.м) за продажба е обявена в град Сандански Къща с 5 апартамента в груб строеж (общата им площ е 300 кв.м) за продажба е обявена в град Сандански

В град Сандански е обявено за продажба жилище с обща площ 140 кв. м В град Сандански е обявено за продажба жилище с обща площ 140 кв. м

Обявена за продажба е лека кола KIA Rio, 2006/7, дизел, 4.5 литра Обявена за продажба е лека кола KIA Rio, 2006/7, дизел, 4.5 литра

Три НОВИ апартамента са обявени за продажба в Сандански - 120, 85 и 81 кв. м Три НОВИ апартамента са обявени за продажба в Сандански - 120, 85 и 81 кв. м

Хотел Новият хотел "Апостолите" е на 13 км от град Сандански

Актуални интериорни тенденции за дома през 2019 Актуални интериорни тенденции за дома през 2019

Задава се масовизация на аутопсиитеЗадава се масовизация на аутопсиите

02 Dec 2019 :: Sandanski1.com

Извършването на 10 000 аутопсии ще взриви екологична бомба. Къде отиват отпадните води от залата за аутопсии? Отиват в битовата канализация

Преди няколко дни бе обнародвана новата наредба за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти. Тя идва да замени старата наредба за акредитация.

Както е в старата наредба ще има централна комисия, която ще решава коя болница отговаря и коя не на изискванията. Ще има и експерти групи, които ще извършват проверка на болниците на място. Както и преди, разходите на проверяващите ще се плащат от болниците.

Едно от новите изисквания обаче, не може да не ви прави впечатление – за да получи лиценз, болницата трябва да е извършила аутопсии на поне 50% от починалите в отделението (по чиято специалност ще се назначат специализанти) болни.

В момента у нас се извършва аутопсия на не повече от 5% от починалите в болниците пациенти. Дори неколцината най-активни сред патоанатомите, не надхвърлят 10-12%.

Това е така, защото по правило близките не дават съгласие за аутопсия и защото процедурата и оборудването струват пари, които никой не плаща.
Миналата година в болниците са починали малко над 27 000 пациенти. Предполагаме, че от тях поне 20 000 са починали в болници, които наемат специализанти. Ако се спазва изискването на наредбата трябва да очакваме 10 000 аутопсии през следващата година. Това е поне 3-4 пъти повече, отколкото са в момента.

Това едва ли ще се случи, защото няма никакво основание да се предполага, че близките на починалите ще започнат внезапно да искат извършване на аутопсия.

Ако болниците не изпълнят изискването, няма да могат да получат лиценз за обучение на специализанти, а ако не се лицензират, край на специализацията.

Е, изход винаги може да се намери. Ето една идея.

Болницата се лицензира за база за специализация по всички специалности, с изключение на например на патоанатомия. За тази специалност така или иначе няма много кандидати. Пишете в документите на всички починали, че смъртта им е настъпила в отделението по патоанатомия.

Алтернативно може да ги пишете в клиничната лаборатория, микробиологията или рентгена. Всички други отделения ще имат 0 починали. Броят на аутопсиите в тях ще е нула, но няма проблем, защото 50% от нула си е нула.

Не ни разбирайте погрешно. Ние не сме против да се правят аутопсии. Те са важни, както за обучението на младите, така и за развитието на медицината. Да се слагат такива проценти обаче ни изглежда малко, как да се изразим по-меко, а бе глупаво.

Кой ли му натресе на министър Ананиев тия 50%? Ще да е някой дето не е помирисвали аутопсионна зала или е виждал в сериала „От престъплението Маями”.

Само, че нашите аутопсионни зали нямат нищо общо с тези от телевизията. Броят на патолозите в страната е два пъти по-малък от броя на болниците. С изключения, които могат да се преброят на пръстите на ръцете, залите за аутопсии са в окаяно състояние, а част от инструментите са от близката железария.

Много ни е интересно да разберем, дали министър Ананиев е наясно с ресурсите, необходими за извършване на аутопсии - човешки, материални, финансови и време, за извършване на аутопсии на 50% от починалите в лечебните заведения?

Ако съдим по мотивите на наредбата, няма ни най-малка представа. А законът го задължава, когато приема такива наредби да пресметне предварително колко ще струва и как това ще се отрази на дейността на лечебните заведения.
Накрая, но не по важност.

Извършването на 10 000 аутопсии ще взриви екологична бомба. Къде отиват отпадните води от залата за аутопсии? Отиват в битовата канализация.

Колко от болниците имат собствена пречиствателна станция или събират отпадните води в контейнери? Да попитаме Кирил Ананиев и Нено Димов. Не ни отговаряйте, въпросът е реторичен.

Студентите по медицина знаят сентенцията, която изписват пред залите за дисекция: "Hic mortui vivos docent!". Означава, „Тук мъртвите учат живите”.

Като гледаме тази нова наредба изглежда на нищо не са ни научили. Ни мъртвите, ни живите.

ПРАВО И ЗДРАВЕ

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3