Sandanski1.com

Маските остават задължителни на закрито и през август Маските остават задължителни на закрито и през август

Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански! Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански!

Първо основно училище Първо основно училище "Св. Климент Охридски" ще има физкултурен салон

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Кой и какво крие за КОВИД-19 в Сандански

500 евро минимална заплата през 2024 г. предлагат синдикати

Общинските данъци тръгват рязко нагоре през 2020 г.

Извънредното положение се удължава с месец

Очакват ръст на кандидатстващите за енергийни помощи за зимата

Годишното отчетно събрание на Ловно-рибарско дружества "Сокол 1920" се състоя днес

Индустриалните паркове трябва да съживят регионите в България

Сдружение на Югозападните общини е за отпадане на мораториума за разпореждане със земите по чл. 19

ИЗБОРИ'15

ВАЖНО за СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ!!!, Профилирана Гимназия ВАЖНО!!! Профилирана Гимназия "Яне Сандански", прием 2020/2021

Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански

ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година

Щастливото събитие - повторното пускане на Синята зона в град Сандански, предстои в понеделник, 11 май. Честито, дерзайте!

Емоционалната интелигентност или как да управляваме емоциите - собствените и на другите

За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците

По гръцки модел: България под транспортна блокада на 13 януари заради тол системата По гръцки модел: България под транспортна блокада на 13 януари заради тол системата

07 Jan 2020 :: Sandanski1.com

До момента заявки да се включат в него има от повече от 70 града, а 3000 автобуси и камиони гарантирано или няма да излязат от гаражите

Превозвачите настояват за оставката на регионалния министър Петя Аврамова
Цяла България ще изпадне в транспортна блокада на 13 януари. За тогава е насрочена национална транспортна стачка, в която ще се включат почти всички браншови организации на автобусните и товарните превозвачи. До безпрецедентно обединение на фирмите от сектора се стига заради тол системата.

Ще спрат автобусите по почти всички междуградски дестинации в страната. Затова е добре хората да не планират пътувания за тази дата. Освен това може да се очаква да бъде нарушено снабдяването на магазините и търговските вериги, тъй като тировете няма да се движат, предупреждават от бранша.

Исканията на транспортните фирми са две. Първото е да се преразгледа обхвата на пътищата, по които ще се събират пътни такси, и да се намалят цените. Превозвачите предлагат при достигане на определен брой пропътувани километри размерът на тол плащанията да намалява до символичен размер като мярка в защита на българския бизнес. Второто искане на бизнеса е държавата да предприеме решителни действия срещу нерегламентираните превози.

Според превозвачите становищата на бранша за тол системата у нас са били пренебрегнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което само имитирало обществено обсъждане, а в крайна сметка внесло тарифи, които ще доведат до фалит редица компании и до огромно поскъпване на всички стоки и услуги, което ще ощети всички български граждани. Затова транспортните фирми настояват за оставката на министър Петя Аврамова.

Националният протест на превозвачите ще продължи дотогава, докогато не получат разрешение исканията ни, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Тя подчерта, че като перничанка има и допълнителен повод да иска оставката на Аврамова, тъй като за водната криза в града вината категорично била на МРРБ.

Превозвачите не крият, че протестът, който започва на 13 януари, ще е без аналог и по гръцки модел. До момента заявки да се включат в него има от повече от 70 града, а 3000 автобуси и камиони гарантирано или няма да излязат от гаражите, или ще се съберат в 10 града, в които са планирани мащабни протестни действия.

Според председателя на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев реалното покритие на тол системата е не 30%, а 65% от пътищата, по които могат да се движат камиони.

Арабаджиев бе категоричен, че МРРБ не се е съобразило с нито едно от предложенията на българския бизнес и само е имитирало диалог.В Европа процентът на покритие на тол системата е между 1 и 7 процента от пътищата. Сега Чехия въведе пътни такси, които покриват 4-5% от мрежата, посочи той.

"При това положение не ни остава друго освен да излезем на протест", каза той.

Според представителите на автобусните и тежкотоварните компании очакваните от Министерството на финансите 800 милиона лева на година от тол системата ще доведат до инфлация и обедняване на българските граждани, защото именно те ще трябва да ги платят.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3