Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Опашката за влизане в Гърция - след отбивката за Петрич

По 1000 души се регистрират в бюрата по труда всеки ден

На територията на община Сандански са регистрирани три лица с COVID – 19

Образователната комисия подкрепи задължителна предучилищна за 4-годишните

Вдигат цената на тока, парно и газ поевтиняват

Манолова: Борисов изпусна кормилото и на здравната криза, и на епидемията от безработицата

186 свободни работни места са обявени тази седмица в община Сандански

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов бе избран за председател на Сдружението на Югозападните общини

ИЗБОРИ'15

ВАЖНО за СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ!!!, Профилирана Гимназия ВАЖНО!!! Профилирана Гимназия "Яне Сандански", прием 2020/2021

Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански

ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година

Щастливото събитие - повторното пускане на Синята зона в град Сандански, предстои в понеделник, 11 май. Честито, дерзайте!

Емоционалната интелигентност или как да управляваме емоциите - собствените и на другите

За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците

Колко смъртоносен е новият коронавирус: починаха между 2 и 4 на сто от пациентите по данни на СЗО Колко смъртоносен е новият коронавирус? Починаха между 2 и 4 на сто от заразените (по данни на СЗО)

26 Feb 2020 :: Sandanski1.com

Хората, които карат по-леко болестта, се възстановяват за около две седмици, а за тежко болните това може да отнеме от 3 до 6 седмици

Учените все още не могат да кажат колко смъртоносен е наистина новият вирус, който се разпространява по света. Още по-мистериозно е, че равнището на смъртност е различно в отделните райони на Китай.

С нарастването в други страни на броя на инфекциите с новия вирус, причиняващ Ковид-19, дори и ниско равнище на смъртност може да се изразява в множество жертви, а достигането до разбиране защо някои места се справят по-добре от други може да стане от критична важност.

"Първоначално може да имате лоши резултати с това, докато наистина схванете как да го държите под контрол", предупреди вчера д-р Брус Ейлуърд, пратеник на СЗО, ръководил екипа от учени, който току-що се върна от Китай.

Какво знаем за смъртността?

В град Ухан в Централен Китай, където за пръв път избухна епидемията от новия коронавирус, починаха между 2 и 4 на сто от пациентите по данни на СЗО. Но в останалата част от тежко засегнатия Китай смъртността беше удивително по-ниска - 0.7 на сто.

Вирусът не се различава по места. Вместо това невижданата досега болест удари Ухан бързо - преди някой да знае каква е болестта - и претовари здравните заведения. Както се случва обикновено в началото на епидемия, първите пациенти вече бяха тежко болни, преди да потърсят помощ, каза Ейлуърд.

По времето, когато хората в други части на Китай започваха да се разболяват, властите вече бяха по-способни да откриват по-леките случаи, което означаваше, че имаше повече известни случаи на заразяване за всеки отчетен смъртен случай.

И макар че няма конкретно лечение за Ковид-19, ранното започване на поддържащо лечение може да помогне. Китай започна с хоспитализация 15 дни след появата на симптомите, в началото на епидемията, а неотдавна достигна 3 дни.

Въпреки това Ейлуърд изрази недоволство от хората, които казват "о, смъртността не е толкова лоша, защото има много повече леки случаи". Съжалявам, но същият брой хора, които умираха преди, умират и сега".

А какви са смъртните случаи извън Китай?

До миналата седмица повечето хора, диагностицирани с коронавируса извън Китай, се бяха заразили при пътуване до страната.

Хората, които пътуват, обикновено са по-здрави и следователно може да са по-способни да се възстановят, заяви Лорън Зауер, специалист по началото на епидемиите от университета "Джонс Хопкинс". И страните започнаха да проверяват връщащите се пътници, откривайки заразите далеч по-рано на места, където системата за здравеопазване още не е претоварена.

Сега това се променя със серия от случаи в Япония, Италия и Иран и нарастването на броя на жертвите извън Китай.

Ейлуърд предупреди, че властите трябва да внимават с "изкуствено завишената" смъртност в началото: някои от тези страни вероятно виждат първо най-тежко болните пациенти и пропускат по-леките случаи, също както беше в Ухан.

Колко е тежка Ковид-19 в сравнение с други болести?

Братовчед на този нов вирус причини епидемията от далеч по-смъртоносния тежък остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. и предизвика смъртта на около 10 на сто от пациентите.

Грипът е от различно вирусно семейство и някои щамове са по-смъртоносни от други. Средно смъртността при сезонния грип е около 0.1 на сто, каза д-р Антъни Фаучи от американските Национални институти по здравеопазване.

Това е далеч по-ниско от тази, която е изчислена за момента за Ковид-19. Но милиони хора по света се разболяват от грип всяка година, което води до годишен брой на смъртните случаи, възлизащ на стотици хиляди.

Кой е изложен на най-голям риск от Ковид-19?

По-възрастните хора, особено тези с хронични болести като сърдечносъдови или белодробни заболявания, са изложени на най-голям риск.

Сред по-младите смъртните случаи са по-редки, каза Ейлуърд. Но смъртта на някои млади хора нашумя в медиите, като 34-годишният китайски лекар, който беше порицан от комунистическите власти, че е бил тревога за вируса, от който по-късно почина.

В Китай 80 на сто от пациентите са леко болни, когато биват диагностицирани с вируса, в сравнение с 13 на сто, които са тежко болни. Макар че тези, които са най-болни в началото, са най-изложени на риск от смърт, каза Ейлуърд, част от леко болните след това умират по неизвестни причини.

Средно обаче хората, които карат по-леко болестта, се възстановяват за около две седмици, а за тежко болните това може да отнеме от 3 до 6 седмици, казва СЗО. /БТА

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3