Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Горанов е против по-ниски данъци. Прогнозира дори нужда ДДС да стане 24%, а данък печалба - 18% Горанов е против по-ниски данъци. Прогнозира дори нужда ДДС да стане 24%, а данък печалба - 18%

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Безплатни прегледи за деца в Сандански!

Гърция отваря кафенета и ресторанти от 24 май

18 на сто от българите трудно си плащат сметките

Близо 15% от спрелите бизнеси в кризата са фалирали

Манолова обяви на протеста, че ще се яви на избори. Към Борисов: Не си единствен, алтернатива има

Сандански: Отваря детската кухня в Дневни детски ясли „Обич“

ЕК рязко втърди тона: Не се справяте с корупцията, мониторингът продължава

Димитър Тошев предаде днес в Археологически музей Сандански ценни документи, събирани в продължение на много години

ИЗБОРИ'15

Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански

ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година

Щастливото събитие - повторното пускане на Синята зона в град Сандански, предстои в понеделник, 11 май. Честито, дерзайте!

Емоционалната интелигентност или как да управляваме емоциите - собствените и на другите

За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците

В Цапарево се стараят да спазват социална дистанция, да използват маски, когато пазаруват В Цапарево се стараят да спазват социална дистанция, да използват маски, когато пазаруват

Съветите на психолог Теодора Панчева. Що е емоционално изнудване и как да се опазим от него? Съветите на психолог Теодора Панчева. Що е емоционално изнудване и как да се опазим от него?

30 Mar 2020 :: Sandanski1.com

В помощ на всички, които изпитват дискомфорт от принудителното затваряне вкъщи

Емоционалното изнудване представлява мощна форма на манипулация, при която близките до нас хора открито и целенасочено ни заплашват, като директно или индиректно, показват че ще ни накажат, ако не направим това, което те желаят.

Емоционалните изнудвачи са наясно колко много държим на връзката си с тях. Познават слабите ни места. Често са наясно с тайните, които крием.

За тях няма значение колко държат на нас, те използват тази лична информация, за да оформят заплахите си, така че те да им донесат желания резултат във вид на „медал”, по този начин получават и нашето подчинение.

Когато емоционалния изнудвач е наясно, че желаем любов, одобрение, той заплашва, че ще се отдръпне, че ще ни лиши от присъствието си в живота ни, това е начина да ни накара да чувстваме, че едва ли не трябва да ги заслужим.

Тъй като за обикновения човек е трудно да определи дали е обект на емоционално изнудване, прилагам кратко описание, по което може да си отговорите на въпроси свързани с определено държане на хората около вас.

Хората на които държите:

 Отправят ли заплахи да вгорчат живота Ви, ако не направите нещо, което те желаят?
 Отправят ли заплахи непрекъснато, че ще прекратят отношенията си с вас, ако не направите това, което те желаят?
 Казват ли, че ще се занемарят, ще се наранят, ако не направите исканото!
 Винаги ли искат повече?
 Пренебрегват и омаловажават чувствата Ви?
 Дават ли Ви щедри обещания, след което не ги спазват?
 Наричат ли Ви егоисти, неблагодарни, алчни, лоши, невнимателни, лоши родители?
 Одобряват ли Ви, когато им отстъпвате?

Във всяка връзка (била тя приятелска, интимна, роднинска и др.) ние носим набора от очаквания, емоции, натрупани възмущения, страхове, гняв, несигурност. Това са слабите ни места, които са чувствителни при манипулиране от другите.

Емоционалното изнудване може да действа, само когато ние позволяваме на другите да знаят, че са открили нашите слаби места.

А цената, която плащаме ако позволим емоционалното изнудване е много голяма.

Действията на изнудвача непрекъснато ни карат да се чувстваме непълноценни, да губим контрол над живота си, да чувстваме огромна вина и да изпитваме срам.

Започваме да се съмняваме в способностите си, увереността и ефективността си.

Когато живеем с емоционално изнудване, то ни ескалира дотогава, докато не постави на сериозна опасност най-важните ни взаимоотношения и чувството ни за самоуважение.

Автор Теодора Панчева - психолог

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3