Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Опашката за влизане в Гърция - след отбивката за Петрич

По 1000 души се регистрират в бюрата по труда всеки ден

На територията на община Сандански са регистрирани три лица с COVID – 19

Образователната комисия подкрепи задължителна предучилищна за 4-годишните

Вдигат цената на тока, парно и газ поевтиняват

Манолова: Борисов изпусна кормилото и на здравната криза, и на епидемията от безработицата

186 свободни работни места са обявени тази седмица в община Сандански

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов бе избран за председател на Сдружението на Югозападните общини

ИЗБОРИ'15

ВАЖНО за СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ!!!, Профилирана Гимназия ВАЖНО!!! Профилирана Гимназия "Яне Сандански", прием 2020/2021

Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански

ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година

Щастливото събитие - повторното пускане на Синята зона в град Сандански, предстои в понеделник, 11 май. Честито, дерзайте!

Емоционалната интелигентност или как да управляваме емоциите - собствените и на другите

За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците

Страните от ЕС настояват за налагане на акциз за електронните и бездимните цигари

26 May 2020 :: Sandanski1.com

...

Следващото предизвикателство ще е натискът, който се очаква тютюневата индустрия да окаже върху националните правителства, за да получи най-ниския възможен акциз. [Shutterstock/REDPIXEL.PL]

Държавите-членки на ЕС тази седмица ще поискат Европейската комисия да вкара новите тютюневи изделия като електронните и бездимните цигари в Директивата за акцизите на тютюневите изделия. Последицата е, че те ще бъдат облагани с данъци, също като традиционните тютюневи изделия. Това гласи проектът на заключения на Съвета, с който EURACTIV.com се запозна.

“Разпоредбите на Директива 2011/64 / ЕС вече не се така ефективни, защото не отразяват настоящите и бъдещите предизвикателства, свързани с някои продукти, като течности за електронни цигари, тютюна за бездимните цигари и други продукти от следващо поколение, които навлизат на пазара”, се казва в проекта.

В него се допълва, че затова регулаторната рамка на ЕС трябва спешно да бъде надградена, включително и с продукти, съдържащи или не никотин, които заместват тютюна. Така ще се избегне правната несигурност и регулаторните различия в ЕС.

Очаква се заключенията на Съвета да бъдат одобрени в сряда (27 май) на заседание на COREPER II.

Държавите-членки на ЕС настояват комисията да представи законодателно предложение на Съвета с цел “решаване, при необходимост, на проблемите, изложени в тези заключения”.

Здравните аспекти на новите тютюневи изделия са регулирани в Директивата за тютюневите изделия. Но към момента за тях няма акцизна рамка за целия ЕС, каквато има за традиционните тютюневи продукти.

В момента някои държави-членки облагат течностите за електронни цигари и продуктите за бездимно пушене с различни ставки. В други няма данъци за тези стоки.

През януари 2018 г. липсата на достатъчно данни за тези продукти спря Европейската комисия да предложи хармонизиран подход за облагане с акциз на електронните цигари и другите нови тютюневи изделия.

През февруари 2020 г. изпълнителната власт публикува доклад, че липсата на хармонизиран подход към новите продукти е обезпокояваща от гледна точка на вътрешния пазар.

“От страна на пазара, развитието се ускори в рамките на новите електронни и бездимни цигари. Излизат ново поколение съвременни продукти, съдържащи никотин или канабис”, се казваше в доклада. Според него “липсата на хармонизация на данъчната регулаторна рамка за тези продукти също ограничава възможността да се следи развитието на пазара и да се контролира тяхното движение”.

Тютюневата индустрия твърди, че новите тютюневи изделия и електронните цигари значително намаляват рисковете за здравето в сравнение с традиционното тютюнопушене и следователно трябва да бъдат третирани по адекватен начин.

Политиците в ЕС обаче настояват, че тези продукти са вредни, макар и може би малко по-малко от цигарите. Затова и подходът им през годините е бил предпазлив. Сега предизвикателството ще е натискът, който се очаква тютюневата индустрия да окаже върху националните правителства, за да получи най-ниския възможен акциз.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3