Sandanski1.com

ДОПИТВАНЕ. Сандански: властта и ваксинирането. Неволна грешка или демонстрация на всепозволеност?

Пълна ревизия на община Сандански, която не само в областта на здравеопазването е наложила феодално управление

Съдов хирург с остра реакция по случая с ваксинираните в Сандански Съдов хирург с остра реакция по случая с ваксинираните в Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Над 8 милиона и половина за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа за област Благоевград

1/3 от ресторантьорския бизнес фалира и няма да се “върне в играта”

❗️ НА БЪЛГАРСКИ: ОЧАКВАМЕ ОФИЦИАЛНИ СТАНОВИЩА:❗️

Масово ще тестват учители за КОВИД-19

Държавата ще плаща таксите на студенти с договор за работа след следването

МНЕНИЕ. Оставки в Сандански, но на кого???

Проверяват Сандански за ваксинирането на общински съветници

До края на месеца ЕС може да одобри ваксината на "Астра Зенека"

ИЗБОРИ'15

Популизъм, тяснопартийни интереси, лобизъм и некомпетентност белязаха нормативното творчество на ВМРО и НФСБ и през 2020 г.

Людмил Карамитов: Някаква бъркотия е с ваксинацията в Сандански

"Екзакта": ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС влизат в парламента

Сандански: Кой "произвежда" мръсни пушеци, накъде се разпространяват и огромно бунище, което никой не контролира - Махалата

"Велеви къщи", село Рожен Ви очакват за Коледните и Новогодишни празници!

Кой ще се класира за елиминационната фаза на Евротурнирите напролет? Вижте в BetCredo.net и Bet365

Съветът на Европа: В българските психиатрии връзват с метални вериги

02 Dec 2020 :: Sandanski1.com

Шамари, бутане, метални вериги за глезените

Привързани хора за легла с катинари, бой с пръчки, малтретиране" това е картината, която експертите на комитета против изтезанията на Съвета на Европа обрисуват в доклад за психиатрични институции в България.

Те са посетили през август тази година държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило, болниците в село Царев Брод и в Бяла, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил и дома в Говежда. Последните три са посетени за първи път от представители на комитета.

В доклада се изразява "дълбока загриженост" за отношението към хората. Според Комитета "подходът на българските власти за осигуряване само на храна три пъти на ден и покрив над главата в тези заведения е крайно недостатъчен и очевидно трябва спешно да бъде преразгледан". Според експертите видяното, дава свобода да направят заключението, че в "Министерство на здравеопазването, грижите за психичното здраве не се оценяват достатъчно и очевидно трябва да им се даде по-висока приоритет за инвестиции и развитие".

Експертите, които обосновават посещението си с това, че са искали да проверят доколко българските власти са изпълнили препоръките от предишен такъв доклад през 2017 година, констатират, че "много от дългогодишните препоръки остават неизпълнени и че българските власти са се провалили да предприемат ефективни действия за подобряване на ситуацията", пише в резюмето на доклада.

Поради констатациите на експертите, от комитета са решили да задействат процедурата по член 10, параграф 2 от Европейска конвенция за предотвратяване на истезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. Това означава, че може да се стигне до специално публично изявление по проблемите на психиатричните институции в България.

Шамари, бутане, метални вериги за глезените

Пренебрегвани хора, контролираща, потисническа и репресивна атмосфера, условия, които не изглеждат терапевтични - това е част от описанието на видяното в посетените институции. Констатиран е и огромен недостиг на персонал, както и нечовешко и унизително отношение към настанените пациенти.


Пациентите в болницата в Царев брод са свидетелствали, че им е било викано, били са бутани или им е удрян шамар. Там експертите виждат хора, оковани в метални вериги за китките и глезени, които са били обезопасени с катинари. Те са стоели така с дни, въпреки че болницата разполага с правилно проектирани подплатени обезопасителни колани. "Подобна практика е срамна, напълно неприемлива и може да се счита за нечовешка и унизителна и трябва незабавно да спре", пише още в доклада. Според доклада, настанените в Куделин също казват за използване на подобно оборудване, като вериги и катинари като описаните от живеещите в дома, са намерени в офиса на персонала.

Проверяващите са констатирали в трите посетени болници, освен липса на достатъчен персонал, че има и недостатъчен брой мултидисциплинарни специалисти, които да отговарят на нуждите на пациентите.

Проблемът с физическо малтретиране на жителите от персонала в българските домове за социални грижи е въпрос, който занимава от години комитета. "И в трите заведения, посетени през 2020 г., делегация получи редица достоверни твърдения, че служителите от време на време са крещяли на настанените и че санитарите, също и пазачите на входовете в Куделин и Говежда - носят и от време на време удрят настанените с дървени пръчки. Пръчки, съответстващи на описанията, дадени от хората, бяха намерени от делегацията в кабинетите на персонала и в трите заведения", пишат от комитета.

Деница Сачева: Знаем за насилието, дали сме случаите на прокуратурата

От социалното министерство разпространиха изявление на социалния министър Деница Сачева, която коментира по повод доклада, че още през септември е била сезирана прокуратурата за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала на три социални услуги към настанените в тях. "Става дума за институциите в селата Куделин, община Брегово, Говежда, община Георги Дамяново и Самуил, община Самуил". По тези случаи Министерството на труда и социалната политика вече е предприело необходимите мерки, като два от домовете - в селата Куделин и Говежда ще бъдат закрити до края на годината или най-късно до февруари 2021 г. Настанените в тях хора с увреждания ще се пренасочат към Центрове за настаняване от семеен тип. "Вероятно домът в село Самуил ще бъде закрит през следващата година", заяви още Сачева. Тя твърди, че министерството ще бъде безкомпромисно при случаи като описаните в доклада на Комитета за борба с изтезанията и апелира при данни за недопустимо отношение към настанени в социални услуги да бъдат подавани сигнали към доставчиците на услугите и към другите компетентни органи.

В интервю за "Дойче веле" в началото на октомври социалният министър Сачева заяви, че заедно с прокуратурата се прави ревизия на всички институции за хора с ментални проблеми. От ведомството тогава не отговориха на "Дневник" на изпратените въпроси по темата.

В изявлението си от днес след доклада, Сачева коментира, че Агенцията за качество на социалните услуги съвместно с ВАП са направили проверки в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и умствена изостаналост. "В следствие на това решихме от 2022г. до 2027г. като част от Националната стратегия за дългосрочна грижа да бъдат закрити общо 30 такива институции", заяви още Сачева.

���:

e-mail:

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3