Sandanski1.com

Учениците от 1-ви до 4-ти клас се връщат присъствено в училище от понеделник Учениците от 1-ви до 4-ти клас се връщат присъствено в училище от понеделник

По инициатива на Стоян Стоев, ГЕРБ – Сандански, започна изчистване на предизборните си плакати По инициатива на Стоян Стоев, ГЕРБ – Сандански, започна изчистване на предизборните си плакати

В Сандански има само AstraZeneca за “зелен коридор”

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Манолова: В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме

Икономисти предлагат Гаранционен фонд за ковид-субсидии

Властите отчитат крехка тенденция към спадане на заболяемостта от Covid-19

Явор Божанков: Ако пропуснем шанса да отстраним Борисов, рискуваме да се завърне на бял кон

САЩ преговарят за координиран бойкот на игрите в Пекин `22

Руската "ЕпиВакКорона" е ефективна срещу британския и южноафриканския вариант на Covid-19

Екостикери ще се поставят на автомобилите, преминали задължителния годишен технически преглед (ГТП) след 12 юли 2021 г.

Хиляди остават без шофьорски книжки. Издаването им е невъзможно заради спрени курсове на БЧК

ИЗБОРИ'15

8 сигурни начина за увеличаване на онлайн продажбите 8 сигурни начина за увеличаване на онлайн продажбите

Какви са предимствата на електронните пред обикновените цигари? Какви са предимствата на електронните пред обикновените цигари?

С топъл обяд в Сандански подпомагат социално слаби С топъл обяд в Сандански подпомагат социално слаби

Нови 151 милионери в България за миналата година Нови 151 милионери в България за миналата година

Пандемията не донесе очаквания бейби бум Пандемията не донесе очаквания бейби бум

Фейсбук влиза в битка с антиваксърите "Фейсбук" влиза в битка с антиваксърите

Кирил Котев: Отдаването на концесия на ГУМ за 35 години лишава Община Сандански от основен инструмент за провеждане на политики, полезни за населението й

22 Feb 2021 :: Sandanski1.com

...

"Измина повече от година, откакто се оттеглих от активната политическа дейност. Напускайки, поех ангажимент да продължа да помагам на град Сандански" - с тези думи започва обръщението на Кирил Котев, кмет на Община Сандански в периода 2015-2019 г., публикувано в личния му Facebook профил.

Пълният текст на обръщението


Днес, не за първи път през тази почти година и половина, аз ще изляза пред Вас и ще изпълня своя граждански дълг. Дълг, който чувствам, защото през четирите години, през които бях кмет на Община Сандански, отблизо опознах проблемите, които и сега са на дневен ред. Дълг, който поех и към клубовете по интереси, спортните клубове, децата, треньорите, ръководителите на школи и жителите на общината.

Кирил Котев: Отдаването на концесия на ГУМ за 35 години лишава Община Сандански от основен инструмент за провеждане на политики, полезни за населението й

Ще започна с малко предистория:

➡️ Когато встъпих в длъжност, като кмет и ръководител на администрацията, създадох цялостна организация за подготовка на множество проекти, с които целях да започнем да променяме Сандански възможно най-бързо.

Кандидатствахме и бяхме одобрени за ремонт на Дома на културата в гр. Сандански. Успяхме да санираме сградата и за първи път откакто е изграден, Домът на културата вече разполагаше с отоплителна, вентилационна и охладителна система във всички помещения.

През периода на ремонта различните клубове бяха преместени да изпълняват своите занимания във физкултурните салони на училищата и в ГУМ – Сандански. С приключването на ремонтните дейности, те отново се върнаха в залите на Дома на културата, като част от тях също бяха ремонтирани.

След ремонта на Дома на културата заедно с клубовете и школите по интереси анализирахме следните резултати:

➡️ Разполагайки с отоплителна и охладителна система то клубовете имаха възможност да провеждат своята дейност целогодишно. Всички знаем, че когато се налага децата да прекъснат занимания за два или три месеца - през зимата или през лятото, част от тях губят интерес и не се връщат в залите.

Но при създадените условия групите станаха по-пълни, а общината не можеше да осигури достатъчно помещения в желаните часове за съществуващите клубове. В същото време започнаха да постъпват нови, допълнителни молби от клубове по интереси и спортни клубове, на чиито искания не можехме да откликнем, поради липса на капацитет, дори и с изграждането на Многофункционалната спортна зала.

Именно затова през 2019 г., като кмет предложих на Общински съвет - Сандански, следното решение, което той взе: да се отдаде само първи етаж от сградата на ГУМ – Сандански, на концесия за 10 години, а вторият и третият, да бъдат превърнати в зали, които да отговарят на нуждите на клубовете и школите регистрирани на територията на общината.

В концесията бе заложена инвестиция от около 1 млн. лева - за сметка на концесионера, за фасадата и покрива на сградата, като проекта бъде съгласуван с главния архитект на Община Сандански.

В решението бе изрично записано, че сградата придобива статут на Младежки дом. Целта бе да се прекъснат интересите на фирми от хазартния бизнес, каквито имаше. Защото според закона за хазарта, не може да се развива хазартна дейност в близост до сгради ползвани от деца.

❗ Сега от ръководството на община Сандански предлага да се отдаде цялата сграда на ГУМ – Сандански, за търговски обект. Предложението е за срок от 35 години, като не е включен единствено подземният етаж, който е паметник на културата.

В точно този период, когато поради пандемията търговията се намира в тежка рецесия, рискуваме да го отдадем за дългия срок от 35 години - в най-неизгодния за общината момент. В същото време общината се лишава от основен инструмент за провеждане на политики полезни за своето население!

Разчитам, че общинските съветници от всички политически партии ще вземат отговорно и полезно решение за жителите на общината, за техните семейства, деца, приятели и избиратели!!!

Нека се обединим около общите интереси за здравословния начин на живот и възпитанието на подрастващите, защото това което сме получили от нашите предшественици сме длъжни да опазваме и доразвиваме!

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041