юли, 2024

август

Без събития

В международния туризъм сме на нива отпреди 30 години, така че основно сме в 80-те години на миналия век

Пристигането на туристи от чужбина – с изключение на някои западни пазари – ще е в стагнация тази година, което ще доведе до загуби до 2.4 трилиона долара, се казва в проучване на ООН, разпространено в сряда. В него се добавя, че секторът не се очаква да се възстанови напълно до 2023 г.

Ваксинацията срещу COVID-19 и сертификатите за нея са ключови за възстановяването на доверието в международния туризъм, което осигурява спасителен пояс за много страни, особено за малките островни държави, разчитащи силно на сектора за осигуряване на работни места, припомня „Ройтерс“.

През 2020 г. пристигането на чужденци спадна със 73% от нивата преди пандемията през 2019 г., причинявайки прогнозни загуби от 2.4 трилиона долара в туризма и свързаните сектори, според доклада на UNCTAD и Световната туристическа организация на ООН (UNWTO).

„Перспективите за тази година не изглеждат много по-добри“, каза Ралф Питърс от отдела за анализи на търговията на UNCTAD „Първите три месеца отново бяха лоши, нямаше много пътувания“, каза той на пресконференция. „Очаква се известно възстановяване през втората половина на годината, поне за Северна Америка и Европа до известна степен“, посочи той пред „Ройтерс“, като изтъкна колко важни за това са ваксинациите.

В доклада се излагат три сценария за 2021 г., показващи прогнози за пристигане на международни туристически групи с 63% до 75% от предпандемичните нива. Това означава очаквани загуби между 1.7 трилиона и 2.4 трилиона долара или общо към 4 трилиона долара заедно с щетите от 2020 г.

„В международния туризъм сме на нива отпреди 30 години, така че основно сме в 80-те години на миналия век … Много източници за препитание наистина са застрашени“, каза Зорица Урошевич, представител на Женева от базираната в Мадрид UNWTO. „Това, което разглеждаме в дългосрочен план, е … да постигнем резултатите за 2019 г. някъде през 2023 г. или след това“, каза тя.

Сандра Карвао, шеф на пазарните анализи в UNWTO, заяви, че това ще бъде „много разнообразно възстановяване“, различно в зависимост от региона и държавата. Цифровият COVID-19 сертификат на Европейския съюз, който трябва да влезе в сила в четвъртък, представлява единствената регионална хармонизация до момента, каза тя.

Карвао, позовавайки се на опитите за коридори за пътуване, каза: „Виждаме например, че Азиатско-Тихоокеанският регион все още е един от най-затворените в света в момента – повечето граници в страните са или напълно затворени, или със значителни ограничения.“

Leave A Reply

X