юли, 2024

август

Без събития

Магистрала “ Струма “ да бъде изкарана напълно отвън Кресненското дефиле – тази поръчка направи министърът на районното развиване в оставка Андрей Цеков. В началото на месеца България получи зелена светлина за създаване на платното посока София отвън дефилето. Сега на дневен ред е платното посока Гърция да върви паралелно през планината. Възможно ли е това да се случи и по кое време, и по какъв начин локалните поданици и бизнесът одобряват тази концепция – описваме в този момент.

След няколко тежки произшествия в региона на Владая и митинг на локалните поданици, стартира строителството на различен път. Tака наречената в началото – автомагистрала “ Люлин „.

Магистралата е пусната със забавяне, а през 2018 година е преименувана на “ Струма „. И макар първичната концепция пътят да е подготвен през 2004 – и до през днешния ден Струма не е изпълнена в целокупност – остава правата сред Симитли и Кресна и огромният спор – дали едно от платната да минава през Кресненското дефиле. В доклада си за свършената работа, респорният министър в оставка – направи поръчка и двете платна на пътя да бъдат построени отвън дефилето.

„Успяхме да разгадаем и един извънредно комплициран проблем с довършването на автомагистрала “ Струма „. Получихме зелена светлина от Европейска комисия да осъществяваме автомагистралата напълно отвън Кресненското дефиле, което ще ни разреши да имаме транспортна съгласуваност с Гърция, като в същото време запазим неповторимото биоразнообразие в дефилето“, уточни Андрей Цеков, министър на районното развиване в оставка.

Европейската комисия позволи строителството на платното в посока София през планината над дефилето, само че не разреши основен път Е-79 да бъде трансфорат в магистрален. По него ще остане трафикът в посока Гърция. Слави гледа животни в село Стара Кресна, откъдето се чака да бъде прокаран новият път.

“ За мен е зле в случай че мине от горната страна както е планувано и да не е в тунел, тъй като ще затворят пътя. Няма да има достъп до ливади, до пасища и т.нар „, сподели Слави Илиев, гражданин на с. Стара Кресна.

Въпреки това гледа положително.

„Като има път, ще има и трафик. Трафик има ли – има стопанска система. Икономика има ли – има пари „, уточни Слави Илиев.

Местните поданици също одобряват концепцията, придвижването да бъде изнесено от Кресна, до момента в който това е проблем за бизнеса, който разчита на директно преминаващите.

“ Най-добрият вид е и двете платна горе. Да има един различен път, с цел да може ли стане ли нещо, да не се затваря пътят „, разяснява Стоян, гражданин на Кресна.

Comments are closed.

X