Sandanski1.com

ДОКЛАД В КОНГРЕСА НА САЩ: Престъпни групи управляват България

Всеки трети медик в общинските болници – в пенсионна възраст

Четвърт от българите живеят под прага на бедносттаРедакционни

7,4% безработица и слабо нарастване на заплатите

19 Apr 2021 :: Sandanski1.com

По-бавно ще е възстановяването на българската икономика в сравнение със световната

Заради икономическите сътресения от ковидкризата безработицата в България през 2021 г. се очаква да достигне 7,4%. Това прогнозира в новия си доклад глобалният лидер в застраховането "Юлер Ермес". Това ниво на безработицата е едно от най-високите в региона на Централна и Източна Европа, казват експертите. По данни на Агенцията по заетостта в края на март безработицата в страната е 6,5 на сто.

През 2022 г. с очакваното поетапно възстановяване на бизнеса безработицата ще може да се редуцира до 6,2%, прогнозират от компанията. Тази ситуация на пазара на труда ще се отрази в значително забавяне на ръста на заплатите у нас, като след убедителното увеличение през предходните две години съответно с 11,5% и 7%, за 2021 г. се очаква осезаемо успокояване на тенденцията до 3% ръст, а за 2022 г. - 5%.

Според анализаторите процесите на пазара на труда ще бъдат фактор и за ограничаване на инфлацията в България, като прогнозата им е за 1,1% и 2,1% през 2021 и 2022 г. Очаква се и забавяне на ръста на индивидуалното потребление, което през 2018 и 2019 г. беше основният двигател за растеж на българската икономиката. Заради кризата през 2020 г. обаче се наблюдава "замръзване", а за тази и следващата година ръстът ще се движи около 3%. Актуализираната прогноза за развитието на българската икономика през 2021 и 2022 г. е за ръст на БВП съответно с 3,5% и 3,8% след свиването с близо 5% през кризисната 2020 г.

Междувременно и БНБ публикува новата си прогноза. Според нея реалният БВП на България ще отчете 3,8% растеж през тази година и ще се ускори до 3,9% през 2022 г., след което се очаква да се забави до 3,2% през 2023 г.

Въпреки че БНБ подобрява очакванията си за икономическия растеж, той остава под глобалните прогнози за ръст на световната икономика. През март Организацията за икономическо сътрудничество и развитие преразгледа рязко нагоре прогнозата си за световния растеж за 2021 г. от 4,2% на 5,6%.

Според БНБ годишната инфлация ще възлезе на 3% в края на тази година. Това ще се дължи най-вече на същественото повишение на цените на енергийните продукти и храните, което е свързано с възходящата динамика на международните цени на тези суровини в евро.

От централната банка очакват през тази година да продължи тенденцията на ръст на спестяванията на бизнеса и домакинствата в банките със сравнително високи темпове. От БНБ прогнозират обаче годишният растеж на кредитите за бизнеса и домакинствата да се забави.

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041