Sandanski1.com

ДОКЛАД В КОНГРЕСА НА САЩ: Престъпни групи управляват България

Всеки трети медик в общинските болници – в пенсионна възраст

Четвърт от българите живеят под прага на бедносттаРедакционни

Слави Трифонов потвърди, че ще върне мандата за съставяне на правителство

26 Apr 2021 :: Sandanski1.com

...

Лидерът на втората по численост политическа сила - "Има такъв народ", Слави Трифонов обяви във "Фейсбук", че формацията му ще върне мандата за съставяне на правителство, тъй като няма необходимия брой депутати или партньори, за да му осигури стабилно парламентарно мнозинство.

"Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", посочва Трифонов.

Готовност за подкрепа на кабинет с мандата на "Има такъв народ" заявиха новите формации в парламента - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", но те не могат да му осигурят мнозинство от поне половината депутати. Старите партии - ГЕРБ, БСП или ДПС, също декларираха, че биха дали гласове за формиране на правителство, но до момента партията последователно отхвърля подобна възможност.

Трифонов обяви, че кандидатът за премиер на партията му ще бъде световният шампион по шахмат и настоящ депутат Антоанета Стефанова, която "има икономическо образование и говори пет езика". Тя обаче ще върне проучвателния мандат "на секундата", се посочва в съобщението.

Слави Трифонов завършва с намек за предсрочни избори: "законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор".

Заявката на Трифонов идва три седмици след изборите и означава, че на президента Румен Радев предстои да определи трета парламентарна група, на която да даде шанс за формиране на управление. Според конституцията изборът й се пада на държавния глава, като той не е длъжен да се съобразява с числеността на групата. Петата и шестата група - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", вече дадоха да се разбере, че не възнамеряват да реализират мандата. БСП и ДПС досега отказваха конкретни коментари дали биха се опитали да съставят кабинет.

Ако и третата група върне проучвателния мандат неизпълнен, Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори. През почивните дни Радев даде да се разбере, че няма да бърза с връчването на втория мандат, за да даде време на парламента да промени изборните правила.

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041