Sandanski1.com

ДОКЛАД В КОНГРЕСА НА САЩ: Престъпни групи управляват България

Всеки трети медик в общинските болници – в пенсионна възраст

Четвърт от българите живеят под прага на бедносттаРедакционни

Здравната комисия върна стария ред за избор на болнични директори

28 Apr 2021 :: Sandanski1.com

...

Министърът на здравеопазването ще назначава управителите на болници след конкурс, а не по процедурата в Закона за публичните предприятия. Това реши на първо четене здравната комисия след като прие промени в Закона за лечебните заведения, весени от „Изправи се! Мутри вън!“ и на практика върна стария ред за назначаване на ръководствата на болниците лечебните заведения.

Очаквано, от ГЕРБ и ДПС се въздържаха при гласуването.

В момента, заради това, че болниците се водят търговски дружество, те се третират по Закона за публичните предприятия, според който независим член в бордовете на болниците се избира от Агенцията за публичните предприятия. Ако законтопроектът на ИСМВ бъде окончателно гласуван от това Народно събрание, то министърът на здравеопазването трябва да проведе до 2 месеца след приемането му нови конкурси за директори и членове на бордовете на болниците.

За подобна промяна настояват от БСП от години, но Мая Манолова днес си приписа заслугите и обяви, че това е „първа стъпка към премахване на търговския статут на болниците“.

Това пък ядоса здравния министър в оставка Костадин Ангелов. Той обясни, че само регистрацията и стопанската дейност на лечебните заведения се извършва по Търговския закон, а медициниските дейности се регулират от здравните закони, медицинските стандарти и други нормативни документи. По думите му, ако се ликвидира търговския статут на болниците, ще трябва да се премине през тежка и дълга ликвидационна процедура, което ще ликвидира здравеопазването в условия на пандемия. Становището му беше подкрепено от депутата от ДПС Хасан Адемов.

Манолова обаче обясни, че с този законопроект не се предлага премахване на търговския статут, а единствената цел е директорите, назначени с непрозрачни конкурси по Закона за публичните предприятия, да бъдат преназначени под контрола на МЗ.

От БСП също смятат, че поправките трябва да се приемат скоростно, защото сегашните конкурси са непрозрачни и без конкуренция.

В крайна сметка законопроектът беше приет с 9 гласа "за", 8 "въздържал се" и без нито един "против".

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041