Sandanski1.com

ДОКЛАД В КОНГРЕСА НА САЩ: Престъпни групи управляват България

Всеки трети медик в общинските болници – в пенсионна възраст

Четвърт от българите живеят под прага на бедносттаРедакционни

ДОКЛАД В КОНГРЕСА НА САЩ: Престъпни групи управляват България

29 Apr 2021 :: Sandanski1.com

Анализ на Вашингтон говори за корупция при големите инфраструктурни и енергийни проекти

Олигарси и престъпни групи в България вземат важни за държавата решения, гласи анализ, подготвен за Изследователската служба на Конгреса на САЩ. В документа като голям проблем за България е посочена корупцията, особено при големите инфраструктурни и енергийни проекти, както и влиянието на олигарсите и престъпните групи върху държавните институции.

"Кабинетът "Борисов 3" беше отслабен от множество съмнения за корупционни скандали на представители на ГЕРБ, което предизвика вълна от антикорупционни протести. Предизвикателствата пред върховенството на закона и слабата медийна среда затрудняват усилията за борба с корупцията и организираната престъпност", смятат авторите на доклада.

Посочва се като голям проблем за България корупцията, особено при големите инфраструктурни и енергийни проекти, както и влиянието на олигарсите и престъпните групи върху държавните институции.

В края на март американските сенатори демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш също излязоха с позиция, че България има сериозни проблеми с корупцията.

В доклада се посочва, че от няколко години България е на последно място в ЕС в годишния индекс за възприятие на корупцията. Отбелязва се, че ГЕРБ управляват почти непрекъснато 12 г. Изявление за инвестиционния климат на Департамента на САЩ за България описва корупцията като ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти, в енергийния сектор и при обществени поръчки и използване на средства от ЕС. Кабинетът "Борисов 3" беше отслабен от множество съмнения за корупционни скандали на представители на ГЕРБ, което предизвика вълна от антикорупционни протести. Предизвикателствата пред върховенството на закона и слабата медийна среда затрудняват усилията за борба с корупцията и организираната престъпност, смятат авторите на доклада.

САЩ подкрепят заявената от правителството цел да се превърнем в регионален енергиен транзитен център, но България продължава да е силно зависима от руския газ, пише в документа. Българските власти отричат, че разширението на "Турски поток", което те наричат "Балкански поток", е руски геополитически проект, посочват анализаторите и напомнят за предстоящите американски санкции.

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041