Sandanski1.com

ДОКЛАД В КОНГРЕСА НА САЩ: Престъпни групи управляват България

Всеки трети медик в общинските болници – в пенсионна възраст

Четвърт от българите живеят под прага на бедносттаРедакционни

Ангелов: България се справи, Мутафчийски: Нищо не е свършило

29 Apr 2021 :: Sandanski1.com

...

Разхлабваме мерките, вървим към колективен имунитет, България се справи с пандемията много успешно. Това са заключенията на здравния министър, изложени днес на редовния брифинг на оперативния щаб. Малко по-деликатно обаче се изказа началникът на НОЩ проф.

Венцислав Мутафчийски, който предупреди, че всъщност нищо не е свършило и трябва да продължаваме да се пазим и да сме внимателни. Той даде пример с Индия, която преживява изключителна тежка втора вълна с пълен колапс на болничната система. Там бяха разпространени няколко обществени твърдения – че вирусът ги е подминал леко заради генетични причини, че тежкият локдаун трябва да приключи и хората да се върнат към нормалността и че всичко е утихнало и не може избухне наново. Мутафчийски направи паралел с България, за да покаже, че прекаленото успокояване не води до добри резултати. Думите му всъщност подсетиха здравния министър също да призове хората да продължат да спазват мерките. Въпреки че ограниченията вече са съвсем малко – от днес разаботват и дистокетите. А 1 май започва официално туристическият сезон.

Според данните на министър Ангелов, около 1 млн. души у нас са защитени от COVID-19. При лекарите вече достигнахме колективния имунитет, добави той.

Два пъти повече е броят на излекуваните в сравнение със заразените у нас, каза още той.

Ние българите си връщаме все повече и повече нормалния живот. Постигнахме го благодарение на всички, благодарение на спазване на мерките, каза в началото на брифинга Ангелов.

България вече е на 18-о място по заболеваемост в ЕС, отчете държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На Балканския полуостров страната е на шесто място. По смъртност България е на второ място в ЕС и на трето на Балканите. Заболеваемостта продължава да спада, отчете още Кунчев. Намалява и броят на приетите в интензивни отделения на болниците.

Ангелов призова да продължим да спазваме мерките, докато стигнем колективен имунитет.

Зелените коридори по празниците ще ваксинират основно с РНК ваксини, към които има изключително голям интерес. Последните дни има рекорден брой ваксинирани за ден, като най-много са направените имунизации с „Пфайзер“.

Ако увеличим темпа на ваксиниране, в края на юни ще може да постигнем колективен имунитет, смята министър Ангелов.

Според него е здравният министър, които ще отговаря за вноса на руската ваксина Спутник V, ще трябва да наруши закона, за да бъде доставена у нас.

ЕС е започнал инициатива за разговори с три големи компании, които са в подготовка за производство на медикамент срещу коронавирусната инфекция, посочи още той. Когато се одобри, веднага ще го осигурим на българските граждани, увери той.

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041